Ingezonden persbericht



---



P E R S B E R I C H T
HUMAN


1 Woensdag 19 januari 2011

Radio 5 & www.obalive.nl
19.00-20.00 uur


2 Radiotalkshow over cultuur, politiek, wetenschap en moraal

Rechtstreeks met publiek vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Presentatie: Theodor Holman


---

Hoofdgast: de Amerikaniste Marian Janssen. Ze schreef een biografie over Isabella Gardner (1915-1981): 'Not at all what one is used to: the life and times of Isabella Gardner' . Gardner was een telg van een zeer oude, vooraanstaande familie van de Verenigde Staten. Na een carrière als comédienne, legde zij zich toe op poëzie en werd geprezen door dichters zo verschillend als Wallace Stevens en Sylvia Plath. Na vier mislukte huwelijken, met als laatste dat met haar grote liefde, de zuidelijke schrijver Allen Tate die haar in de steek liet voor een non, verhuisde Gardner in 1966 naar het Chelsea Hotel in New York. Het Chelsea hotel is ook de favoriete plek van Jan Cremer en Henk Hofland, toentertijd de place to be in de internationale kunst-, cultuur- en popscene. Janssen's boek werd in Amerika met veel lof ontvangen.

Chris van der Heijden, historicus over journalist Henk Hofland, winnaar van de P.C. Hooftprijs. Recente uitspraak van Henk Hofland: 'De Tweede Wereldoorlog is afgelopen'. Wat is de betekenis van de generatie waartoe Hofland behoorde samen met de vorig jaar overleden Harry Mulisch en Jan Blokker?

Rondetafelgesprek o.l.v. Theodor Holman met filosofe Stine Jensen, en filmrecensent Gawie Keyser over de film Black Venus van Abdellatif Kechiche. De film Black Venus vertelt de geschiedenis van de negentiende eeuwse Afrikaanse kermisattractie Saartje Baartman, bekend geworden als 'Hottentot Venus'. Een film over racisme, seksisme en vernedering. De film ging 7 januari in première in de Nederlandse bioscopen.

OBA Live is een rechtstreekse uitzending met publiek vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Online te bekijken www.obalive.nl (live en on demand)

Informatie
Rina Spigt, eindredacteur
M: 06 22 96 47 10 E: rina.spigt@human.nl

Zie voor actuele programma-informatie: www.obalive.nl


---- --