Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 januari 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

over het niet goed uitvoeren van onderzoek naar plotseling, onverwacht en onverklaarbaar overlijden van minderjarigen


1.
Bent u op de hoogte van het bericht dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van plotseling, onverwacht en onverklaarbaar overlijden van minderjarigen dat sinds januari 2011 is verplicht, niet of niet goed wordt uitgevoerd? *


2.
Wat betekent het in de praktijk, wanneer een arts contact met de gemeentelijk lijkschouwer moet opnemen maar bij twijfel verder onderzoek nog niet kan worden verricht volgens de in de wet vastgelegde procedure? Betekent dit dat de gemeentelijk lijkschouwer in alle gevallen dan ook zelf zal schouwen en nader onderzoek zal verrichten?


3.
Kunt u zich voorstellen dat het op dit moment, zonder NODO-procedure, voor lijkschouwers onduidelijk is welke taak zij moeten uitvoeren? Zo ja, vindt u dit gewenst?


4.
Wat is de stand van zaken ten aanzien van de voorbereiding van de NODO procedure? Waarom is de NODO-procedure nog niet in werking getreden, waarom is er kennelijk vertraging opgetreden en wie is daarvoor verantwoordelijk, welke concrete stappen moeten er nog gezet worden, wanneer kan de NODO-procedure wél in werking treden?


5.
Welk departement is verantwoordelijk voor de hele procedure rondom de NODO? Welke minister of staatssecretaris is hiervoor verantwoordelijk?


6.
Klopt het dat de vertraging in de uitwerking van de NODO-procedure veroorzaakt wordt door onenigheid tussen overheid en KNMG over de financiering? Zo ja, kunt u de standpunten van beide partijen nauwkeurig weergeven?


7.
Welke mogelijke gevolgen kan het nog niet in werking treden van de NODO procedure concreet hebben voor ouders van overleden minderjarigen en voor zorgverleners? Welk signaal kan er uitgaan van een verplichte melding bij onverwacht overlijden van een minderjarige, wanneer niet-natuurlijke dood niet met zekerheid kan worden uitgesloten, terwijl de vervolgprocedure nog niet gereed is?


8.
Klopt het dat, zonder de NODO-procedure,vaker dan nodig een door justitie gelast onderzoek volgt en dat dit een extra belasting vormt voor ouders aan wie niets valt te verwijten? Zo ja, wat is uw mening hierover en per wanneer wordt dit opgelost? Hoeveel door justitie gelaste onderzoeken hebben het afgelopen jaar plaatsgevonden, met welke uitkomst?


9.
Bent u van mening dat op dit moment, cq wanneer de NODO-procedure eindelijk in werking is getreden, voldoende waarborg bestaat om te voorkomen dat gevallen van verwaarlozing of mishandeling van minderjarigen onopgemerkt blijven? Zo ja, bent U derhalve van mening dat (huis)artsen en andere zorgverleners over voldoende kennis en ervaring beschikken om een niet-natuurlijke dood ten gevolge van verwaarlozing of mishandeling in alle gevallen te herkennen? Zo ja, waarop baseert U dit? Zo ja, hoe is dit te rijmen met de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het eindrapport over jeugdzorg?


10.
Zou het niet beschikbaar zijn van de NODO -procedure in de praktijk tot gevolg kunnen hebben dat behandelend arts en lijkschouwer eerder zullen overgaan tot het afgeven van een verklaring van natuurlijke dood, ook wanneer een niet-natuurlijke doodsoorzaak niet kan worden uitgesloten? Zo nee waarom niet en hoe kunt U dit garanderen, gezien de huidige situatie? Zo ja, hoe gaat u dit voorkomen?


* www.wiegedood.nl

** Over de fysieke veiligheid van het jonge kind, Themastudie: voorvallen van kindermishandeling met fatale of bijna fatale afloop; Onderzoeksraad voor veiligheid, januari 2011


Partij van de Arbeid