FNV Bouw

"UWV moet flexmisbruik tegengaan"

Het UWV zou werkgevers voortaan geen vergunning meer mogen geven om personeel te ontslaan, als zij deze mensen vervolgens als zzp'er of als ingehuurde kracht (payroller) terugnemen. Dat zegt vakcentrale FNV. Ook FNV Bouw signaleert al sinds het uitbreken van de crisis een toename in het stelselmatig ontduiken van de ontslagregels. FNV Bouw pleit daarom voor het uitbreiden van de ontslagregels, zodat het UWV beter kan toetsen of ontslagvergunningen gerechtvaardigd zijn.

FNV Bouw wil dat er binnen een termijn van 26 weken geen zzp'ers aangenomen kunnen worden op banen waarvoor een vaste kracht ontslagen is. Nu geldt dat verbod al voor andere vaste werknemers of uitzendkrachten. FNV Bouw hoopt dat werknemers zo beter beschermd worden tegen werkgevers die de economische tegenslag afwentelen op hun personeel. "Zeker nu zijn zzp'ers goedkoper voor de werkgever, maar ze zijn opeens zelf verantwoordelijk voor hun pensioen en het risico op arbeidsongeschiktheid. We zien dat werknemers onder druk overeenkomsten tekenen en hun oude baan als zzp'er moeten vervullen. Ze kiezen eieren voor hun geld: liever slecht betaald werk dan geen werk," aldus John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw.

Net als de vakcentrale, verwacht ook FNV Bouw een actievere houding van het UWV. Kerstens: "Nu valt elke reorganisatie onder de beleidsvrijheid van de werkgever, zonder dat daar een goede onderbouwing bij gevraagd wordt. Wij zeggen: ontslag is pas gerechtvaardigd als de werkgever duidelijk aantoont dat de financiële problemen te groot worden en dat er geen werk meer is. Dan kunnen werknemers niet meer zomaar vervangen worden door flexibel personeel."

De FNV opende de afgelopen week meer een meldpunt Flexwerk, waar al meer dan honderd reacties binnenstroomden. De vakcentrale is vooral geschrokken van het aantal meldingen vanuit overheidsinstellingen waar ''gesjoemeld'' zou worden met flexwerk.

Lees meer:
FNV.nl: werkgever dumpt vast personeel voor flexwerkers Werkgever AST lapt alle regels aan zijn laars Publicatiedatum: 18-01-2011