Gemeente Alphen aan den Rijn


Visie op primair onderwijs in Alphen aan den Rijn

Op 17 januari hebben gemeente, schoolbesturen en partners een volgende stap gezet in de uitwerking van het spreidingsplan voor primair onderwijs door een gezamenlijke visie op te stellen. In het spreidingsplan komt te staan hoe het primair onderwijs de komende tien jaren over de stad wordt gespreid en hoe in de huisvesting van deze scholen wordt voorzien. Door het uitvoeren van het spreidingsplan zorgen we ook in de toekomst voor kwalitatief goed onderwijs voor alle kinderen in Alphen aan den Rijn.

De ontwikkelingen in het onderwijs en in onze samenleving, maar ook demografische en
ruimtelijke ontwikkelingen vragen een andere kijk op de organisatie van onderwijs en de huisvesting van onderwijs. Om die reden zijn schoolbesturen en partners op het gebied van onderwijs, kinderopvang, sport, kunst&cultuur, zorg & welzijn en speciaal onderwijs met elkaar aan de slag gegaan om te komen tot een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van kinderen in het primair onderwijs in Alphen aan den Rijn. Want waar staan de schoolgebouwen van de toekomst? Wat zijn de wensen? Wat is minimaal nodig om goed onderwijs te kunnen bieden? De visie is input voor het spreidingsplan.

Maatwerk, spreiding en onderwijs in de wijk
Schoolbesturen en partners hebben tijdens de visiedag met elkaar bekeken wat er in de toekomst nodig is om kwalitatief goed onderwijs te geven aan alle kinderen in Alphen aan den Rijn. Maatwerk voor elk schoolgebouw, onderwijs en andere faciliteiten voor kinderen in de wijk en goede spreiding over de stad. Dat is de toekomst van het primair onderwijs als het aan de schoolbesturen, partners en gemeente ligt. Niet het bestaande aanbod aan schoolgebouwen staat centraal, maar juist de vraagkant: hoe ontwikkelt de stad zich in ruimtelijke zin, waar wonen ouders en kinderen, wat kunnen scholen en andere partners met elkaar.

Hoe nu verder?
Op basis van de visie van schoolbesturen en partners en de richtlijnen van de gemeente wordt een voorstel gemaakt voor de toekomstige spreiding en huisvesting van scholen voor primair onderwijs. Schoolbesturen en gemeente verwachten voor de zomer het eerste conceptplan te hebben. Het conceptplan wordt natuurlijk ook besproken op scholen en met medezeggenschapsraden en daarna verder uitgewerkt en vastgesteld. Het spreidingsplan is een onderdeel van het masterplan onderwijshuisvesting.

Masterplan onderwijs
In 2010 is het Masterplan Onderwijshuisvesting door de gemeenteraad vastgesteld. Een belangrijk onderdeel van dit masterplan is het opstellen van een spreidingsplan voor het primair onderwijs binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Het spreidingsplan wordt opgesteld in nauw overleg met de besturen van de in Alphen aan den Rijn gevestigde scholen voor primair onderwijs en partners rond het kind. Met het plan werken we gezamenlijk aan een netwerk van voorzieningen waarin o.a. scholen, peuterspeelzalen, kinderopvang en bewegingsonderwijs (gymzalen) een plek krijgen, verbeteren we de kwaliteit van het onderwijs en lossen we de leegstand onder het primair onderwijs op.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn