Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 18 januari 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Brief staatssecretaris Bleker over eventuele aanvullingen ten aanzien van inrichting Landbouw Ontwikkelingsgebieden (GM-beslissing d.d. 12-01-2011)
Kenmerk: 2011/0006438

Naar aanleiding van de Commissie Van Dijk over de aanpak van Q-koorts, besluiten Gedeputeerde Staten tot het verzenden van een brief aan staatssecretaris Bleker van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In deze brief vragen Gedeputeerde Staten de staatssecretaris of hij in de conclusies zoals die zijn getrokken door de Commissie van Dijk over de aanpak van de Q-koorts in Nederland aanleiding ziet om de provincies aanbevelingen te doen ten aanzien van de wijze waarop zij invulling geven aan de inrichting van de Landbouw Ontwikkelingsgebieden.

Onderwerp: Uitnodigingsbrief voor bijeenkomst Jeugdzorg op 24 januari 2011 (GM-beslissing d.d. 12-01-2011) Kenmerk: 2011/0003612

GS hebben ingestemd met het organiseren van een bijeenkomst over Jeugdzorg i.s.m. de opleiding Pedagogiek van Hogeschool Windesheim in januari 2011. De brieven om leden van de Cie. Jeugd, sociale infrastructuur en cultuur, leden van de Zwolse gemeenteraad en overige genodigden uit te nodigen voor deze bijeenkomst wordt verzonden.

Onderwerp: Landinrichting Noordwest Overijssel. Uitvoeringsmodule Wetering Oost en West (GM-beslissing d.d. 12-01-2011) Kenmerk: 2010/0199779

De landinrichtingscommissie voor Noordwest Overijssel heeft de uitvoeringsmodule voor inrichting van natuur, waterberging en aanleg van een fietspad in de deelgebieden Wetering Oost en West voorgelegd aan Gedeputeerde Staten om vast te stellen. In het voorstel van de landinrichtingscommissie was ook de aanleg van 75 ha nieuw cultuurriet voorzien. In verband met de hoge aanlegkosten van dat cultuurriet en de niet gedekte kosten die het beheer van nieuwe rietland met zich mee brengen hebben Gedeputeerde Staten besloten dat in Wetering Oost en West geen nieuwe cultuurriet wordt aangelegd. Daar waar de 75 ha cultuurriet was voorzien wordt nu, net als in de rest van het plangebied, moerasnatuur aangelegd.

Onderwerp: Benoeming mevrouw M. Meulman in de Uitvoeringscommissie Losser (GM-beslissing d.d. 17-01-2011) Kenmerk: 2010/0220055

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben mevrouw M. Meulman benoemd als secretaris van de Uitvoeringscommissie Losser. Mevrouw Meulman vervangt hiermee de heer E. Hagendoorn, die zijn taak als secretaris van deze commissie heeft neergelegd.

Onderwerp: Benoeming de heer W. Brus tot plaatsvervangend lid PCLG. (GM-beslissing d.d. 17-01-2011) Kenmerk: 2010/0225382

GS hebben de heer W. Brus benoemd tot plaatsvervangend lid van de Provinciale Commissie Landelijk Gebied. De heer Brus vertegenwoordigt in deze Commissie LTO-Noord.

Onderwerp: Benoeming van mevr I. Bardoel en de heer B. Jaspers Faijers tot lid resp. plv lid van de Provinciale Commissie landelijk Gebied (PCLG) (GM-beslissing d.d. 17-01-2011) Kenmerk: 2010/0227050

Gedeputeerde Staten hebben mevrouw I. Bardoel en de heer B. Jaspers Faijer benoemd tot lid, respectievelijk plaatsvervangend lid van de Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG). Mevr Bardoel en de heer Jaspers Faijer vertegenwoordigen in deze Commissie de sector sociaal. Zij zijn voorgedragen door Stimuland.

Onderwerp: Revolving Fund Kavelruil, Haarle-Hellendoorn en Hardenberg Kenmerk: 2010/0186797

Gedeputeerde Staten hebben besloten dat het budget van het zogenaamde Revolving Fund kan worden ingezet in Haarle-Hellendoorn en in te trekken voor het gebied Hardenberg. Hiermee krijgt BBL de mogelijkheid om in het gebied Haarle-Hellendoorn gronden aan te kopen die kunnen worden ingezet voor de versterking van de landbouwstructuur. In Hardenberg kan dit worden ingetrokken, omdat het project al zodanig ver gevorderd is dat aankoop van gronden niet meer aan de orde is.

Onderwerp: Voortgang N 377 Lichtmis - Slagharen.
Kenmerk: 2010/0222149

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de voortgang van het project N 377. Zij zetten uiteen hoe zij omgaan met burgerparticipatie, hoe de projectorganisatie is opgebouwd, welke werkzaamheden zijn uitgevoerd en wat de planning in het project is.

Onderwerp: Ontwikkelingen dementie in Overijssel
Kenmerk: 2010/0213112

GS heeft op verzoek van PS geïnformeerd naar de bevindingen van het Trendbureau Overijssel omtrent de ontwikkelingen rond dementie. De verkenning naar de Grijze Samenleving worden op 27 januari bij het jaarcongres van het Trendbureau gepresenteerd. Op basis van conceptresultaten concludeert het Trendbureau dat het aantal dementerenden in Overijssel fors stijgt en voorziet daarmee een opgave voor (o.a.) het kleinschalig wonen. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten hierover.

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbestemmingsplan De Berghorst te Enter, gemeente Wierden Kenmerk: 2010/0212965

De gemeente Wierden heeft het ontwerpbestemmingsplan "De Berghorst" ter inzage gelegd. Dit bestemmingsplan voorziet in de realisering van 99 woningen aan de noordkant van de kern Enter. Voordat de gemeenteraad beslist over de vaststelling van het bestemmingsplan kunnen zienswijzen worden ingediend. Gedeputeerde Staten maken gebruik van deze mogelijkheid en dienen een zienswijze in, omdat het plan qua woningbouwcapaciteit niet past binnen de Prestatieafspraken Wonen en de gemeentelijke Woonvisie en daardoor in strijd komt met de Omgevingsverordening. Volgens de gemeentelijke Woonvisie is op deze locatie ruimte voor 83 woningen. GS verzoeken het plan aan te passen.

Onderwerp: Wijziging reglement uitvoeringscommissies inrichting landelijk gebied Kenmerk: 2010/0228839

Gedeputeerde Staten delegeren de bevoegdheden uit een aantal artikelen uit het Besluit Inrichting Landelijk Gebied aan de Uitvoeringscommissies Inrichting Landelijk Gebied. Het betreft bevoegdheden die nauw samenhangen met de specifieke werkzaamheden van deze uitvoeringscommissies. Het gaat dan onder andere om het bepalen van de agrarische waarde en het vaststellen van de uitgangspunten van de herverkaveling.

Onderwerp: Landinrichting Olst-Wesepe. Vast stellen Inrichtingsplan art. 17 WILG. Kenmerk: 2010/0179528

Gedeputeerde Staten hebben het Inrichtingsplan Olst-Wesepe inclusief de reactienota vastgesteld. In het inrichtingsplan wordt naast verbetering van de landbouwstructuur door middel van herverkaveling een integrale werkwijze beschreven voor verbetering van de waterhuishouding, recreatieve ontsluiting en natuurontwikkeling. Het Inrichtingsplan Olst-Wesepe is opgesteld door de landinrichtingscommissie Olst-Wesepe. Het plan wordt met de reactienota zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Onderwerp: Vrijwaring schadeclaim en extra kosten t.g.v. functiewijziging Kamperlijn Kenmerk: 2010/0225535

De provincie Overijssel bereidt momenteel de ombouw van de Kamperlijn tot een tramverbinding voor. Daarvoor ligt bij de minister van Infrastructuur en Milieu een verzoek om de functie van de Kamperlijn te wijzigen (van trein naar tram). De minister vraagt de provincie het rijk formeel te vrijwaren van eventuele kosten en schadeclaims die hiervan het gevolg zijn. Gedeputeerde Staten hebben de gevraagde vrijwaring aan de minister afgegeven.

Onderwerp: Bevindingen van de pilot financieel toezicht op de waterschappen 2010 Kenmerk: 2010/0203734

Gedeputeerde Staten hebben een pilot uitgevoerd naar de wijze waarop het wettelijk financieel toezicht op de waterschappen kan worden ingevuld aangezien hiervoor nog geen landelijk toetsingskader bestaat. Dit is gebeurd aan de hand van de begrotingen (2010) en jaarrekeningen (2008) van de Overijsselse waterschappen. In het kader van het financieel toezicht zijn een aantal vragen opgesteld aan de hand waarvan de toezichthouder een beter beeld kan krijgen van de financiële situatie bij de waterschappen. Het financieel toezicht op de waterschappen zal in 2011 een vervolg krijgen.

Onderwerp: Samenwerking Gelderland/Overijssel OP 2028 Kenmerk: 2011/0007749

De provincie Gelderland heeft de provincie Overijssel verzocht om in het kader van het Olympisch Plan 2028 samen op te trekken. Overijssel gaat onderzoeken wat een landsdelige aanpak met Gelderland binnen het OP 2028 aan mogelijkheden kan bieden. Aan de hand daarvan kan na de provinciale verkiezingen bepaald worden of en hoe Overijssel aan wil sluiten bij de andere provincies en of zij in het kader van het OP2028 samen op zal trekken met de provincie Gelderland.



Provincie Overijssel