Ingezonden persbericht

Stichting KunstKlank Noordwijk

Muzikale theatervertelling 'De dag dat Tommy drie werd'

Op 19 en 21 januari wordt in theater de Muze in Noordwijk de muzikale theatervertelling 'De dag dat Tommy drie werd' opgevoerd. Deze voorstelling is gebaseerd op tekeningen van schilder en tekenaar Bedrich Fritta en teksten van Mies Bouhuys..

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Fritta met zijn gezin naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd. Voor zijn zoontje Tommy maakte hij een serie tekeningen om hem de wereld buiten het kamp te tonen. De tekeningen waren bedoeld voor Tommy's derde verjaardag, maar voor hij de prenten aan Tommy kon geven werd hij naar Auschwitz gedeporteerd.
De map met tekeningen had hij voor zijn transport weten te verbergen. Na de bevrijding werden de prenten teruggevonden en Tommy, die de oorlog overleefd had, gaf ze in boekvorm uit. Mies Bouhuys maakte later de tekst voor de Nederlandse uitgave.

Theresienstadt was een macaber centrum van kunst en cultuur waar veel joodse kunstenaars, musici en prominenten naar werden gedeporteerd. Het diende als propagandakamp om de vernietiging van de joden te camoufleren, maar een veiliger plek was het allerminst. Van de 140.000 gevangenen die in het kamp verbleven zijn er daar 33.0000 omgekomen en 88.000 naar de vernietigingskampen gedeporteerd.

De muziek van de voorstelling is grotendeels in Theresienstadt geschreven en wordt live gespeeld door een klein instrumentaal ensemble.
De voorstelling wordt gespeeld en gezongen door Eric Borrias en Herma van Piekeren.
Eric Borrias speelde in Noordwijk eerder o.a. de indrukwekkende hoofdrol in 'Binnen de Poorten' en de rol van 'Father Mapple' in de muziektheatervoorstelling 'Moby Dick, Hooglied voor een Walvis'.
Herma van Piekeren is sinds 1999 als artistiek en muzikaal leider, dirigent en uitvoerend musicus verantwoordelijk voor de KunstKlankproducties. In deze voorstelling maakt zij haar debuut als hoofdrolspeelster.

De voorstelling is gemaakt voor zowel volwassenen als jongeren vanaf 10 jaar.

Data: Woensdag 19 januari & Vrijdag 21 januari 2011
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Theater de Muze, Wantveld 2, Noordwijk
Entree: E15,- T/m 18 jaar E10,-
Kaartverkoop: www.demuzenoordwijk.nl 071-3646226
Info: www.kunstklank.nl

---- --



Ingezonden persbericht