Gemeente Heemskerk


donderdag, 20 januari 2011

Opening meetlocatie luchtkwaliteit IJmond

Op woensdag 19 januari jl. openden gedeputeerde Bart Heller en voorzitter van de Milieudienst IJmond Frank Frowijn twee nieuwe meetlocaties luchtkwaliteit. De locaties zijn een aanvulling op het bestaande meetnet IJmond van de Provincie Noord-Holland, dat hierdoor uit vijf meetpunten bestaat. Het meetnet geeft nu meetresultaten vanuit alle windrichtingen. Hierdoor kan worden bepaald vanuit welke richting en dus welke bron welke stoffen komen.

De metingen worden uitgevoerd om inzicht te krijgen in de concentratieniveaus van verschillende schadelijke stoffen, als fijn stof en zware metalen. De nieuwe meetlocaties in Velsen, één aan de Reyndersweg en één aan de Staalstraat, zijn tot stand gekomen door samenwerking van de provincie Noord Holland, de vier IJmondgemeenten en de GGD Kennemerland. De actuele meetgegevens van het volledige meetnet IJmond zijn in te zien op de website Luchtkwaliteit van de provincie Noord-Holland via www.luchtmetingen.noord-holland.nl.

Verbeteren
Naast het meten van de luchtkwaliteit, wordt in de IJmondgemeenten ook gewerkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Vanuit het programma Luchtkwaliteit en Verkeer voert de Milieudienst IJmond voor de gemeenten maatregelen uit die zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer door een reconstructie van de aansluiting Velsertraverse op A22, betere doorstroming van met name vrachtverkeer op de Havenroute Velsen-Zuid, stimulering fietsgebruik in de IJmond, het stimuleren van het gebruik van alternatieve transportbrandstoffen en de realisatie van aardgasvulpunten.

Aanbeveling
In 2008 kreeg het onderwerp luchtkwaliteit in de IJmond landelijke aandacht. Via het televisieprogramma Zembla werd kritisch gekeken naar het verband tussen industrie en gezondheid in deze regio. Als antwoord hierop gaf minister Cramer het RIVM opdracht om een onderzoek uit te voeren naar de herkomst van emissies, lokale milieukwaliteit en de gezondheid. Hieruit formuleerde minister Cramer een aantal aanbevelingen. Een van die aanbevelingen was het optimaliseren van het huidige meetnet in de regio.

---