Stichting FOM 21 januari 2011, 2010/04

Physics@FOM Veldhoven 2011 overtreft verwachtingen

De Stichting FOM kijkt terug op een zeer geslaagd Physics@FOM Veldhoven 2011, dat plaatsvond op 18 en 19 januari. Het congres overtreft de verwachtingen met een recordaantal deelnemers (1673) en meer lezingen (164) en posterpresentaties (379) dan ooit. Als klap op de vuurpijl gaf Nobelprijswinnaar Andre Geim een onderhoudende after-dinner lezing, nadat staatssecretaris Halbe Zijlstra drie FOM-prijzen had uitgereikt. De natuurkunde in Nederland werd gedurende twee dagen over de volle breedte belicht.
Figuur 1. Lunch in de Kempenhal op Physics@FOM Veldhoven 2011 vergroten Figuur 1. Lunch in de Kempenhal op Physics@FOM Veldhoven 2011 Figuur 2. John Pendry opent Physics@FOM Veldhoven 2011 vergroten Figuur 2. John Pendry opent Physics@FOM Veldhoven 2011 Figuur 3. Netwerklunch op Physics@FOM Veldhoven 2011 vergroten Figuur 3. Netwerklunch op Physics@FOM Veldhoven 2011 Op 18 januari begon Physics@FOM Veldhoven met een spectaculaire aftrap van de Britse onderzoeker John Pendry, over de magie van de optica: metamaterialen. Hij legde uit dat deze materialen zeer speciale optische eigenschappen hebben, waardoor wij een groot deel van het elektromagnetische spectrum kunnen controleren. Onderzoek naar deze materialen heeft al geleid tot de eerste 'onzichtbaarheidsmantels'. De lezing was niet alleen inhoudelijk interessant, maar zat ook vol Britse humor. FOM kreeg na afloop meermaals te horen dat er meer Britten uitgenodigd zouden moeten worden in de toekomst.

In twaalf focussessies en achttien parallelsessies konden de onderzoekers op dinsdag en woensdag meer dan honderdvijftig lezingen volgen. Daarnaast waren er plenaire activiteiten in een volledig gevulde zaal. De after-dinner dip op dinsdagavond was snel over door een lezing van Nobelprijswinnaar Andre Geim, die het antwoord gaf op twee belangrijke vragen: 'Hoe overleef je een Nobelprijs?' en 'Wat is er zo belangrijk aan grafeen?'. De 'spetterende' uitsmijter op woensdag werd verzorgd door de Franse fysicus David Quéré. Hij legde zonder één formule uit hoe waterdruppels vervormen als ze over een (waterafstotend) oppervlak bewegen. De zaal werd meegetrokken in zijn fascinatie en kon genieten van spectaculaire beelden.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra reikte op het congres drie verschillende FOM-prijzen uit, waarbij hij het belang van fundamenteel onderzoek voor innovatie benadrukte. Dr. Ewold Verhagen kreeg zowel de FOM Natuurkunde Proefschriftprijs als de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs en prof.dr. Fred Bijkerk won de FOM Valorisatie Prijs, voor toepassingsgericht onderzoek. Op 19 januari werd bovendien de poster van drs. Willem Haverkort, van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, bekroond.

Op woensdagavond leek congres op station Eindhoven nog even door te gaan. Het perron werd (net als het congres) versierd door grote groene heliumballonnen en het percentage fysici was vele malen hoger dan op andere dagen. Het enthousiasme van de deelnemers was ook terug te zien op Twitter:
"John Pendry over onzichtbaarheid en negatieve brekingsindex, samen met 1600 andere natuurkundigen at #fomveldhoven was geweldig." (Noud Speijcken), "@ferryprins just gave a great talk at #fomveldhoven about his spin-crossover nanoparticles." (Hidde Westra), "Voordracht andre geim op #fomveldhoven was letterlijk hilarisch. Deze man is altijd extreem grappig en heeft de stem van christofer walken." (VPRO Noorderlicht), "Back from #fomveldhoven. Was epic. Tired now." (Sebastiaan Waanders), "Twee heel erg natuurkundige dagen gehad bij #FOMVeldhoven. Durf niet zo goed thuis te komen in de echte wereld. Was wel erg fijne bubbel." (Inge Kielen).

FOM kijkt dus terug op een zeer geslaagd congres!

Op de FOM-website verschijnt binnenkort een selectie van foto's van Physics@FOM Veldhoven 2011.

De masterclasses (maandagavond 17 januari gehouden voor een selecte groep promovendi) én de lezing van Andre Geim zijn al terug te zien op www.citytv.nl.

Volg de Stichting FOM op Twitter! www.twitter.com/StichtingFOM