Nieuw-Vlaamse Alliantie




Minister Bourgeois verheugd over kapitaalsinjectie voor Vlabinvest

klok 21 januari 2011

Een woning huren of kopen, een grond kopen om er een eigen woonst op te bouwen is voor veel mensen in de Vlaamse rand rond Brussel een te zware financiële opgave. De Vlaamse Regering wil gezinnen met een klein tot middelgroot inkomen helpen om betaalbare woongelegenheden te vinden opdat ze in hun buurt zouden kunnen blijven wonen. Daartoe richtte de Vlaamse Regering Vlabinvest op, het 'Investeringsfonds voor Grond- en Woonbeleid voor Vlaams-Brabant'.

Vandaag kampt Vlabinvest met een tekort aan werkingsmiddelen, mede door de uitbreiding van het werkgebied (van 9 naar 39 gemeenten), de stijgende vraag voor betaalbare woongelegenheid en de stijgende grondprijzen in de Vlaamse Rand.

Daarom besliste de Vlaamse Regering vandaag, in het kader van het Grond
- en Pandenbeleid, een grondfonds op te richten met een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro, gespreid over 2 jaar, waarvan 10 miljoen euro naar Vlabinvest zal gaan.

Sinds de oprichting van Vlabinvest werden er 435 woningen gerealiseerd. In 2011 staan er 154 woningen gepland, in 2012 223. Vanaf 2013 staan reeds 264 woningen gepland.

Vlaams minister van Vlaamse Rand Geert Bourgeois is verheugd over deze beslissing: "De Vlaamse Rand wordt geconfronteerd met een `stadsvlucht'; het aanbod van woongelegenheden is zeer schaars, wat aanzienlijke stijgingen van de woning - en grondprijzen met zich mee brengt. Vlabinvest probeert dit verdringingseffect te verzachten en tegelijk zo bij te dragen aan het behoud van het Vlaamse karakter van de Rand door mensen uit deze streek in staat te stellen hier te blijven wonen."

Auteur(s): Geert Bourgeois, Viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Contactinfo:

Ellen Devriendt, raadgever communicatie Tel: 02/552 69 16 E-post: ellen devriendt vlaanderen be