Gemeente Breda

21Jan
Gezamenlijke aanpak overlast in bussen na `happy hour' Breda

De burgemeesters van Drimmelen, Etten-Leur, Moerdijk, Halderberge, Roosendaal en Breda pakken in nauwe samenspraak met Veolia, horeca, provincie, politie en HALT de overlast aan die jongeren op vrijdagmiddag veroorzaken in bussen die vanuit Breda naar omliggende gemeenten rijden.

Aanpak gericht op stoppen overlast
De overlast vindt plaats op vrijdagavonden na afloop van het uitgaan in Bredase cafés. De inzet is erop gericht de overlastgevers in de bussen van Veolia te identificeren en aan te spreken; al dan niet door middel van een sanctie. Daartoe zullen behalve het lokale netwerk (wijk- en jeugdagenten, jongerenwerkers etc.) ook camerabeelden uit de bussen gebruikt worden.
Ook is afgesproken dat overlast veroorzakende jongeren en hun ouders aangesproken en aangeschreven worden. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de mogelijkheden en deskundigheden van HALT.

Preventie
Verder zijn preventieve maatregelen besproken, waaronder het project Happy Ouders, die in Breda al zijn uitgevoerd en worden voorgezet. Hierbij heeft de horeca in de Bredase binnenstad zich ingespannen door de happy hours te beperken en op elkaar af te stemmen. Voortaan is er één gezamenlijk happy hour: elke vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur. Voor dit initiatief hebben de overlegpartners hun grote waardering uitgesproken.

De getroffen maatregelen op het gebied van toezicht en handhaving, zowel ten aanzien van de jeugd (openbare dronkenschap, alcohol op straat, gedrag in de bussen) als de horecaondernemers (naleving vergunning- en ontheffingsvoorwaarden) hebben tot nu een positief resultaat opgeleverd. Alhoewel zich nog wel enkele incidenten hebben voorgedaan is de problematiek beheersbaarder geworden. Toch krijgt deze nog steeds alle aandacht die het nodig heeft. Afgesproken is de inzet van toezichthouders en handhavers in Breda, in de bussen en bij uitstapplaatsen voort te zetten.

Half maart wordende resultaten van de ingezette acties en hun effecten weer besproken.
Breda, 21 januari 2001