Gemeente Hoogeveen

Luchtopnames voor thermografische kaart gemeente Hoogeveen

21 januari 2011 - De gemeente Hoogeveen heeft opdracht gegeven een thermografische kaart te maken van het bebouwde gebied van de gemeente. Deze kaart wordt gemaakt aan de hand van metingen die vanuit de lucht met een vliegtuig worden verricht. Het vliegtuig is uitgerust met hoogwaardige warmtecamera's die het warmteverlies via het dak registreren. Warmteverlies voltrekt zich namelijk voor ongeveer 30% via het dak. Op deze manier kan naast de isolatie van het dak bovendien een goede indruk verkregen worden van de mate van isolatie van van het gehele gebouw.

Beoordelen energieverlies en vergroten energiebewustzijn

De gemeente wil met de thermografische luchtfoto's per gebouw laten zien of er warmte via het dak verloren gaat. Daarmee wordt een goed inzicht verkregen bij welke gebouwen isolatie een groot effect heeft op het terugdringen van het energieverbruik. "Met deze informatie kunnen we inwoners en bedrijven straks beter ondersteunen bij het nemen van isolerende maatregelen," aldus wethouder Tiens Eerenstein.

Opnamevluchten tijdens lage buitentemperaturen

De opnamevluchten worden in de loop van de avond uitgevoerd op een daarvoor geschikte dag. Het moet onbewolkt zijn met lage buitentemperaturen. Door de combinatie van tijdstip van opname en heersende weersomstandigheden wordt een optimaal resultaat bereikt. De gebouwen worden op zo'n moment verwarmd en het contrast met de buitentemperatuur is groot, waardoor eventuele energieverliezen goed waarneembaar zijn. Volgens de huidige planning kan deze vlucht tot eind april worden uitgevoerd.

Resultaten verwerkt tot begrijpelijke thermografische kaart

Voorbeeld thermografische kaart

Nadat de opnamen zijn uitgevoerd worden de resultaten verwerkt tot een begrijpelijke digitale thermografische kaart. Er wordt naar gestreefd dat deze op korte termijn via internet voor iedereen toegankelijk is. In de aanloop naar het publiceren van de kaart wordt meer informatie bekend via het Torentje en de gemeentelijke website.