Ministerie van Defensie

Hr. Ms. De Ruyter verstoort piraterijactie

22 januari 2011, 19.31 uur

Hr. Ms. De Ruyter heeft gisteren in de Arabische Zee opgetreden tegen een moederschip dat bij piraterijacties voor aanvallen op passerende koopvaardijschepen wordt gebruikt. Een skiff aan boord van het moederschip, werd met precisievuur onschadelijk gemaakt.
Het moederschip van de piraten (Foto: ministerie van Defensie).

Aan het einde van de middag ontdekte de boordhelikopter het verdachte moederschip op 40 kilometer afstand van Hr. Ms. De Ruyter. Het van piraterij verdachte schip reageerde niet op oproepen op de marifoon en stopte niet na het geven van waarschuwingsschoten met het boordkanon. Door de mogelijke aanwezigheid van gijzelaars was het niet mogelijk om het moederschip te overmeesteren. Hierop werd besloten het motorblok van de skiff uit te schakelen door een scherpschutter van de special forces van het Korps Mariniers. Door het onschadelijk maken van deze skiff is het voor de piraten aan boord van het moederschip waarschijnlijk onmogelijk om aanvallen uit te voeren.

Moederschepen

Momenteel maken piraten in de hele Indische Oceaan in toenemende mate gebruik van moederschepen. Daar vanaf voeren ze met skiffs aanvallen uit op passerende koopvaarders. De aanwezigheid van gijzelaars aan boord van de moederschepen, maakt het bestrijden hiervan een ingewikkelde zaak. Het uitschakelen van de skiff is een manier waarop piratenactiviteiten worden verstoord en eventuele gijzelaars geen gevaar lopen.

Ocean Shield

In de cirkel de skiff en het motorblok (Foto: ministerie van Defensie).

Met de deelname van Hr. Ms. De Ruyter aan de missie Ocean Shield levert de Koninklijke Marine in de periode tot eind februari wederom een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen piraten bij Oost-Afrika. Aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat zit nu ook de internationale NAVO-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Het schip, met 220 mannen en vrouwen, een special forces team van het Korps Mariniers én een helikopter aan boord, fungeert dus naast piratenjager ook als vlaggenschip voor de NAVO in het gebied.