Expositie Noud Adams - kunst tussen fijnschilderkunst en materiekunst


Zijn nieuwste stillevens en enkele monumentale portretten in olieverf

Scheemda, 20110118 -- Galerie Beeldkracht in Scheemda exposeert vanaf zondag 23 januari t/m zondag 27 maart 2011 de nieuwste schilderijen in olieverf van Noud Adams. Noud Adams (1958) is landelijk bekend vanwege zijn uitzonderlijke stillevens. Ze zijn minutieus geschilderd in de traditie van de fijnschilderkunst, maar het unieke is dat de kunstenaar tegelijkertijd in veel van zijn schilderijen flirt met materiekunst.

Hij plaatst een verfijnd stilleven in een houten of stenen nis van een muur. De nis - en de muur eromheen - suggereert hij vervolgens met groot gebaar en met toepassing van structuur en reliëf. Dit vormt een boeiend contrast met de gladde manier van schilderen, die hij toepast in het gedeelte, waarin hij het stilleven verbeeldt. Daar is, geheel volgens de traditie van de fijnschilderkunst, de penseelvoering niet zichtbaar. Adams schildert in de traditionele laag over laag techniek, de voorwerpen op zijn schilderijen ontstaan door te 'glaceren', dat wil zeggen door dunne lagen verf over elkaar heen te schilderen. Het eindresultaat is ondanks dit opmerkelijke contrast in toegepaste schilderstijlen en technieken overtuigend en harmonieus.

Ook zijn sobere objectkeuze - veelal transparant helder glas in combinatie met wit en zwart glimmend porselein -  is kenmerkend voor zijn werk en wijkt duidelijk af van wat zijn collega stillevenschilders plegen te doen. Adams is een ware expert in het subtiel weergeven van glans, transparantie, reflecties en weerspiegelingen van zijn stillevenobjecten, niet alleen op elkaar, maar ook op de omgeving. Juist om die reden componeert hij zijn stillevens ook regelmatig op een glasplaat of op een glazen vensterbank, dit laatste vooral in zijn schilderijen van stillevens in nissen. De kunstenaar kiest nadrukkelijk voor een beperkt kleurenpalet van voornamelijk witten, grijzen, okers, sienna's en ombers. En ook deze keuze is nogal ongebruikelijk in de hedendaagse stillevenschilderkunst. Je kunt dan ook vaststellen dat Noud Adams binnen het veel toegepaste genre van de stillevenschilderkunst een geheel persoonlijk en herkenbaar oeuvre heeft opgebouwd. Primeur op deze solo expositie zijn naast de nieuwste stillevens een drietal serene portretten van vrouwen in olieverf van zijn hand, uitgevoerd op monumentaal formaat. Deze zijn nooit eerder in een galerie geëxposeerd.

Noud Adams heeft een brede vijfjarige basisopleiding op de Academie Voor Schone Kunsten Arendonck te België genoten. Hij werkt inmiddels twee jaar met Galerie Beeldkracht samen, de galerie presenteerde zijn werken op een drietal Nederlandse kunstbeurzen in 2009 en 2010. Hij exposeerde tientallen malen bij gerenommeerde galerieën door heel Nederland. Zijn werk is steevast te zien op Nederlandse kunstbeurzen, waaronder Realisme te Amsterdam, Kunst- & Antieksalon Primavera Rotterdam, en voorheen op de Holland Art Fair te Den Haag.

Tot en met 27 maart 2011 is de expositie van stillevens en portretten van Noud Adams te zien bij Galerie Beeldkracht. U bent van harte welkom, u kunt expositie, galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. Meer informatie over Noud Adams, de galerie en de expositie vindt u op de website http://www.beeldkracht.com en op het web-log van de galerie: http://www.beeldkracht.web-log.nl.

Sander Kletter - galeriehouder Galerie Beeldkracht                        januari 2011

Galerie Beeldkracht