Gemeente Aalsmeer

stap op weg naar een bestemmingsplan woonschepen

Gemeente zet eerste stap op weg naar een bestemmingsplan woonschepen

Eén van de prioriteiten van het huidige college is te komen tot een nieuwe, integrale regeling voor woonschepen. Het afgelopen jaar is onderzocht op welke wijze dat het beste zou kunnen. De conclusie van dit onderzoek is dat een bestemmingsplan als centrale regeling het meest geschikt is.

Op 11 januari heeft het college de Nota van Uitgangspunten voor het Bestemmingsplan Woonschepen vastgesteld. In deze nota zijn de bouwstenen voor de nieuwe regeling neergelegd. Het nieuwe bestemmingsplan zal van toepassing zijn op alle woonschepen voor permanente bewoning en recreatieschepen in de gemeente. De nota is beschikbaar via de gemeentelijke website, onder het kopje bestemmingsplannen.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

De wens om tot een nieuwe regeling voor woonschepen te komen is niet nieuw. Vanwege de toegenomen druk van de woonschepen op het kwetsbare gebied van de Westeinderplassen, is begin deze eeuw besloten een rem te zetten op de verdere toename van het aantal schepen. Sindsdien geldt er een stop op nieuwe ligplaatsvergunningen en is de doelstelling geweest de vele illegale situaties aan te pakken. Het huidige beleidskader is op dit moment onvoldoende uitgewerkt om in individuele gevallen richting te kunnen geven aan bestuurlijke besluitvorming. Daar komt bij dat op de woonschepen voor permanente bewoning en op recreatieschepen verschillende regelingen van toepassing zijn en de daarin neergelegde regelgeving bovendien summier is.

Bouwstenen nieuwe regeling

Het nieuw op te stellen bestemmingsplan voor woonschepen heeft hoofdzakelijk als doel, de huidige knelpunten bij het verlenen van ligplaatsvergunningen en handhaving daarvan op te lossen. In beginsel zal er geen nieuw beleid worden ontwikkeld. Het belang van het plassengebied en de bovenlanden als landschappelijk waardevol gebied blijft overeind staan. Daarom staat bij de inrichting van de nieuwe regeling niet het woonschip als object centraal, maar de omgeving. Het onderscheid tussen stedelijk of landelijk gebied, landschappelijke inpassing en bescherming van natuurwaarden spelen een belangrijke rol. Aan de hand van deze criteria zal het bestemmingsplan eisen stellen aan maatvoering en beeldkwaliteit. Daarbij zal uiteraard ook rekening worden gehouden met gevestigde belangen en woongenot van bewoners en eigenaren van woonschepen.

Maatwerk

Bij de verdere uitwerking zal een pragmatische benadering worden gevolgd met het doel in individuele gevallen zoveel mogelijk maatwerk te kunnen leveren. Het nieuwe bestemmingsplan moet voldoende handvatten geven om ongewenste (illegale) situaties te beëindigen. Voor de wijze waarop de huidige woonschepen in het bestemmingsplan worden opgenomen zijn de bestaande rechten van bewoners/gebruikers het uitgangspunt. Dit is ook de reden dat in de nota nog geen definitief standpunt is ingenomen over de aan de maatvoering van woonschepen te stellen eisen.

Reactie wethouder Van der Hoeven

Wethouder G. van der Hoeven: `De pragmatische benadering mag worden beschouwd als een trendbreuk met het verleden. Wij zijn ervan overtuigd dat wij er - als we de in deze nota voorgestelde weg vervolgen - in kunnen slagen om een einde te maken aan de voortdurende onduidelijkheid over wat mag en kan. We hebben dan objectieve toetsingscriteria die ons in staat zullen stellen in individuele gevallen een zorgvuldige afweging te maken. Zo kunnen we maatwerk leveren en recht doen aan het grote landschappelijke belang van het gebied en aan de positie van bewoners. De mogelijkheid tot het leveren van maatwerk op grond van objectieve criteria beschouw ik als de grootste winst van deze nota'.

Wat is het vervolg?

Naar verwachting zal de Nota van Uitgangspunten in februari worden besproken door de gemeenteraad. Als de raad met de Nota van Uitgangspunten heeft ingestemd, zal het bestemmingsplan verder worden uitgewerkt. In de komende maanden zal nader onderzoek worden gedaan naar alle individuele gevallen. Zo nodig zal met betreffende belanghebbenden contact worden opgenomen om onduidelijkheden op te helderen. Op basis van dit onderzoek zal het college vervolgens een standpunt innemen over de maatvoering van woonschepen en over de handhaving van illegale situaties. De bedoeling is nog voor de zomer van dit jaar een voorontwerp bestemmingsplan voor inspraak voor te leggen, zodat de gemeenteraad eind 2011 het bestemmingsplan vast kan stellen. Bij het bestemmingsplan hoort een beeldkwaliteitsplan en ook zal er een nieuwe woonschepenverordening komen. Het is dus zaak de gemeentelijke mededelingenpagina goed in de gaten te houden.