Openbaar Ministerie

Supersnelrecht voor geweld tegen ME na afloop
studentendemonstratie

23 januari 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

Maandagmiddag 24 januari moeten vijf verdachten voor de supersnelrechter in Den Haag verschijnen op verdenking van openlijk geweld tegen de ME. De vijf mannen werden vrijdag 21 januari aangehouden tijdens ongeregeldheden na afloop van de studentendemonstratie. Alle vijf zitten nog vast. De eerste supersnelrechtzitting begint om 14.00 uur.

Een 22-jarige man uit Haarlem wordt ervan verdacht dat hij met een stok een ME-er heeft geslagen. Een 21-jarige man uit Amsterdam wordt ervan verdacht dat hij bij het bouwterrein bij Centraal Station een hek omver heeft gegooid, stenen heeft gepakt en deze naar de ME heeft gegooid. Een 26-jarige man uit Wassenaar wordt ervan verdacht dat hij tijdens ongeregeldheden op het Plein met stenen naar de ME heeft gegooid. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij daar op slot staande fietsen op de weg gooide om zo de ME-linie te belemmeren in het optrekken tijdens charges. Een 27-jarige man uit Spanje wordt ervan verdacht dat hij op het Plein een voorwerp naar de ME gooide en hierbij het vizier van een ME-er raakte. Ook zou hij zich bij zijn aanhouding hebben verzet. De vijfde verdachte is een 18-jarige Delftenaar en hij wordt ervan verdacht dat hij op het Plein een bierblikje naar de ME heeft gegooid.

In totaal werden afgelopen vrijdag 25 mensen aangehouden in verband met ongeregeldheden na afloop van de studentendemonstratie. Naast de verdachten die voor het supersnelrecht moeten verschijnen, zit niemand meer vast. De politie heeft nog wel vier zaken in onderzoek. De overige aangehouden verdachten kregen een transactie of een dagvaarding voor belediging of opruiïng.

Hogere strafeis bij geweld tegen politie
Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en zij moeten worden beschermd tegen agressie en geweld. De politie en het OM geven daarom hoge prioriteit in het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik-op-stuk-beleid toegepast. Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. Bij geweld tegen mensen in een publieke functie eist de officier een hogere straf (200%).

Supersnelrecht in Den Haag
In Den Haag vinden elke dag supersnelrechtzittingen plaats. Op jaarbasis gaat het om rond de 900 zaken. Het zijn met name veelplegers die hiervoor in aanmerking komen. Maar ook tijdens evenementen als de jaarwisseling en grote demonstraties wordt er supersnelrecht toegepast bij verdachten die worden aangehouden voor openlijk geweld, vernielingen, brandstichting en geweld tegen mensen met een publieke taak. In verband met de korte termijn tussen de aanhouding en de behandeling op de zitting, moet het gaan om bewijstechnisch relatief eenvoudige zaken. Het OM, de rechter en de advocaat moeten op tijd kunnen beschikken over een compleet dossier.

Het OM Den Haag, de politie Haaglanden en de Haagse rechtbank hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met supersnelrecht na demonstraties en evenementen als de jaarwisseling.