KNHS

Hoofdrol voor WEG-ruiters in Grote Prijs van Amsterdam 23 januari 2011



AMSTERDAM (KNHS) - In de Grote Prijs van Jumping Amsterdam was een hoofdrol weggelegd voor Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) en Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof Tamino (Numero Uno x Farmer), die vorig jaar in het WK-team van Kentucky van start gingen. Zij eindigden in een zinderende barrage als tweede en derde, achter de Britse springruiter Michael Whitaker met G.I.G. Amai. Een andere hoofdrol werd opgeëist door Rabo Talenten teamlid Hendrik-Jan Schuttert (Ommen), die zich net als in de Telegraafprijs op vrijdag nu op zondag brutaal in de kopgroep reed van de BMC Grand Prix of Amsterdam en zesde werd.

Acht combinaties hadden zich geplaatst voor de barrage van deze Grote BMC Prijs en daaronder vier Nederlanders. Nadat Ben Schröder (Tubbergen) met de KWPN goedgekeurde hengst BMC Unaniem een nette tijd had neergezet dook de Ierse topper Dennis Lynch met Abbervail van het Dingeshof daar ruim een seconde onder. De tienjarige Unaniem mist nog net de ervaring om in de scherpe wendingen de kortste lijn vast te houden, waardoor Lynch met de één jaar oudere Abbervail weinig problemen had om daar onder te duiken. Toen was het de beurt aan Marc Houtzager met Tamino, die onlangs door Stoeterij Sterrehof te Elspeet werd aangekocht en daardoor in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van 2012 voor Houtzager en voor Nederland behouden blijft. Houtzager wende met zijn Tamino op een dubbeltje en realiseerde op dat moment de snelste tijd. Daarop kwam de Brit Michael Whitaker aan de start en hij spoorde zijn Amai aan tot nog grotere spoed en verpletterde de tijd van Houtzager met bijna een volle seconde. Vervolgens was het de beurt aan de laatste starter, Eric van der Vleuten (Mierlo) met het 'fondspaard' VDL Groep Utascha SFN. "Ik heb in de wending na de dubbelsprong de wedstrijd verloren. Daar liep de merrie iets naar links weg, terwijl we rechtsaf moesten. Daardoor was het noodzakelijk om richting steilsprong een galopsprong meer te maken en dat kostte net die halve seconde die we op de eindstreep tekort kwamen", aldus Van der Vleuten, die op het moment dat hij de eindstreep overschreed even zeker dacht te weten de wedstrijd gewonnen te hebben.

Smaakmaker van deze editie van Jumping Amsterdam was zonder enige twijfel de jeugdige Hendrik-Jan Schuttert, die zijn startplaats dankte aan de bemiddeling van de KNHS en de Rabobank. Schuttert, die lid is van het Rabo Talententeam, reed zich zonder enige schroom regelmatig in de kijker en in de uitslagen. Toch was het indrukwekkend hoe hij met de schimmelmerrie Cerona Z zonder ergens in de problemen te komen foutloos wist te blijven in het uiterst lastige parcours van de Grote Prijs. In de barrage meed Schuttert terecht de risico's en leek op voorhand dik tevreden met een foutloos parcours. Dat lukte, waardoor hij verrassend maar uiterst tevreden zesde werd.

Michael Whitaker vond het een zware, maar faire Grote Prijs. "Er waren zeer veel goede combinaties aan de start van deze Grote prijs en dan blijven er acht foutloos van de 45 starters. Dat typeert naar mijn mening de kwaliteit van het parcours. In eerste instantie stond de tijd krap, maar nadat die verruimd werd was het naar mijn mening een faire opgave", aldus Whitaker. De uitsmijter komt voor rekening van Schuttert: "Het kon voor mij niet beter lopen dan dat het nu gedaan heeft. Voor mij was het een fantastische ervaring om met de grote jongens in mijn sport de strijd aan te gaan. Dit smaakt naar meer".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumpingamsterdam.nl

Uitslag Grote Prijs (1.60m) (zo):


1) Michael Whitaker (Eng) - Gig Amai - 0 / 0 - 36.31
2) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 0 - 36.98

3) Marc Houtzager (Rouveen) - Tamino (Numero Uno x Farmer) - 0 / 0 - 37.11

4) Denis Lynch (Ier) - Abbervail van het Dingeshof - 0 / 0 - 37.77
5) Ben Schröder (Tubbergen) - BMC Unaniem (Numero Uno x Voltaire) - 0 / 0 - 39.32

6) Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona Z - 0 / 0 - 39.32

Uitslag Provincie Noord-Holland Prijs (1.45m) (zo):


1) Luciana Diniz (Por) - Lennox - 0 / 0 - 38.34
2) Jur Vrieling (Holwierde) - Sissi van Schuttershof - 0 / 0 - 38.56
3) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Gestion Priamus Z - 0 / 0 - 39.05

4) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Ultimo (Heartbreaker x Indoctro) - 0 / 0 - 39.48

Uitslag Telegraaf Prijs (1.50m) (vr):


1) Kevin Staut (Fra) - Le Prestige de Hus - 0 / 0 - 45.00
2) Hendrik-Jan Schuttert - Up To Date (Kigali x Gandor F) - 0 / 0 - 45.32

3) Marcus Ehning (Dui) - Noltes Küchengirl - 0 / 0 - 45.71
4) Eric van der Vleuten - VDL Groep Utascha SFN - 0 / 0 - 45.90
5) Vincent Voorn - Audi's Alpapillon-Armanie (Aldato x Cassini) - 0 / 0
- 46.06