Rijksoverheid


14 januari 2011

Geannoteerde agenda Landbouwraad 24 januari 2011

Geachte Voorzitter, In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan van de Landbouwraad die op 24 januari plaatsvindt in Brussel, alsmede over mijn inzet tijdens die bijeenkomst. Op de agenda staan alleen landbouwonderwerpen. Om te beginnen zal het Hongaars Voorzitterschap zijn werkprogramma voor het eerste half jaar van 2011 presenteren. Verder zal in de Raad gesproken worden over de Mededeling van de Commissie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), over de aanpassing van de gemeenschappelijke marktordening aan het Verdrag van Lissabon en over de gezondheid van honingbijen. Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda toegevoegd worden. Werkprogramma Hongaars Voorzitterschap (Presentatie door het Voorzitterschap) Van januari tot en met juni bekleedt Hongarije het Voorzitterschap van de Raad. Het Hongaars Voorzitterschap zal tijdens deze Raad het officiële werkprogramma presenteren, getiteld Strong Europe with a Human Touch . Op landbouwgebied heeft het Hongaars Voorzitterschap de volgende prioriteiten vastgesteld: · de toekomst van het GLB; · de wetgevingsvoorstellen op het gebied van zuivel (zuivelpakket); · de wetgevingsvoorstellen op het gebied van kwaliteit (kwaliteitspakket), met bijzondere aandacht voor geografische aanduidingen; · aanpassingen in de GLB-wetgeving in het kader van het Verdrag van Lissabon, met inachtneming van vereenvoudigingsmaatregelen; · het Actieplan op het gebied van dierenwelzijn en de nieuwe EUDiergezondheidsstrategie; · novel foods; · herziening van de wetgeving op het gebied van blauwtong; · de Mededeling van de Commissie over gezondheid van honingbijen; duurzaam bosbeleid in het kader van de aanstaande ministeriële conferentie over de bescherming van bossen in Europa (Oslo) en de 9e sessie van het VNBossenforum (UNFF9).

Programmadirectie Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Op visserijgebied zal het komende half jaar met name aandacht worden besteed aan de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), de verlenging van de tijdelijke wetgeving op het gebied van technische maatregelen en het bevorderen van visserijovereenkomsten met derde landen. Toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (Debat) Na een eerste toelichting van Commissaris Ciolos op en debat over de mededeling van de Commissie over de toekomst van het GLB in de Raden van november en december, zal de Raad wederom spreken over deze mededeling. Het is nog onbekend hoe het Hongaars Voorzitterschap de discussie wil vormgeven in de Raad van 24 januari. Op 26 november jl. zond ik de kabinetsreactie op de mededeling van de Commissie naar uw Kamer. Ik zal interveniëren langs de lijnen van deze kabinetsreactie. Aanpassing van de integrale gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten aan Verdrag van Lissabon (Presentatie door de Commissie) Tijdens de Raad zal de Commissie het voorstel presenteren om de integrale gemeenschappelijke marktordening op het gebied van landbouwproducten (Raadsverordening (EC) 1234/2007) in lijn te brengen met het Verdrag van Lissabon. De integrale gemeenschappelijke marktordening valt onder de eerste pijler van het GLB, het markt- en prijsbeleid, en regelt de markten van landbouwproducten. Het gaat om regels op het gebied van interventiemaatregelen, productie- en afzetvoorschriften en handelsverkeer met derde landen. In het Verdrag betreffende de Werking van de EU (VWEU, zgn. `Verdrag van Lissabon') is de codecisieprocedure tot de normale wetgevingsprocedure verheven en een onderscheid ingesteld tussen gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen. Het verschil tussen de gedelegeerde en de uitvoeringshandelingen zit in de verdeling van de bevoegdheden tussen Raad en Commissie. De Nederlandse inzet is om een afgewogen standpunt in te nemen ten aanzien van het onderscheid tussen gedelegeerde en uitvoeringshandelingen o ver de verschillende onderwerpen zoals opgenomen in de integrale marktordening landbouwproducten. Per onderwerp zal gekeken worden of de in het voorstel gekozen procedure aansluit op de Nederlandse wensen en of er geen oneigenlijke verschuiving van bevoegdheden plaatsvindt.

Mededeling over gezondheid van honingbijen (Presentatie door de Commissie) De Commissie zal een mededeling presenteren waarin zij de problematiek van verhoogde bijensterfte uiteenzet en aangeeft met welke acties zij deze problematiek wil aanpakken. Oorzaak en precieze omvang van de bijensterfte zijn nog niet duidelijk. De Commissie zal draagvlak vragen voor het geheel van genomen en te nemen acties. Bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van veel gewassen. Ik hoop dat met de inzet van de Commissie, alle lidstaten samen en ook landen daarbuiten, de verhoogde bijensterfte kan worden gekeerd. Structureel onderzoek naar oorzakelijke verbanden zijn nodig om dit te kunnen bewerkstelligen. Ik ben daarom blij dat de Commissie op onderzoeksgebied extra budget beschikbaar stelt. Nederland investeert ook uit eigen begroting voor extra onderzoek naar oorzakelijke verbanden. Ik zal de Commissie vragen naar de financiële consequenties van de nog te nemen acties. Ook zal ik aandacht vragen voor het samenwerken tussen het in te stellen referentielaboratorium en bestaande onderzoeksnetwerken. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

dr. Henk Bleker