Witteveen en Bos

Nieuwe impuls Fire Safety Engineering in Nederland

(24-01-2011)

Witteveen+Bos intensiveert samenwerking met NIRAS Safety. Om binnen het nieuwe vakgebied Fire Safety Engineering hoogwaardige advisering te verlenen, zijn ingenieursbureau Witteveen+Bos en het Deense NIRAS Safety per 1 januari 2011 een intensieve samenwerking aangegaan. Beide partijen hebben hiertoe een `Letter of Intent' ondertekend.

De brede kennis van Witteveen+Bos op het gebied van veiligheid in complexe gebouwen, ondergrondse constructies en infraknooppunten en de ervaring van NIRAS Safety met functionele benaderingen van brandveiligheid, bieden de kans samen uit te groeien tot een autoriteit in de wereld van Fire Safety Engineering. Witteveen+Bos werkt al enige jaren samen met het Deense ingenieursbureau NIRAS binnen SEEN (Strategic European Expertise Network). Op het gebied van Fire Safety Engineering zijn al enkele grote projecten samen opgepakt, zoals de integratie van de Noord/Zuidlijn in het centraal station van Amsterdam, ijsbaan De Scheg in Deventer, de Brinkpark garage in Apeldoorn, Den Haag centraal station en Spoorzone Delft.

In Nederland zien we een verschuiving van wet- en regelgeving op basis van prestatie-eisen en middelvoorschriften naar een meer functionele invulling op het gebied van veiligheid. In de landen om ons heen, zoals Engeland, Zweden en Denemarken heeft men al enige jaren ervaring in het risicogericht denken. Een voordeel van deze verschuiving is dat op basis van gelijkwaardigheid met meer ontwerpvrijheid en situatiespecifieke oplossingen voldaan kan worden aan de vigerende wetgeving, zoals het Bouwbesluit. Dit biedt voor het veilig ontwerpen van gebouwen en ondergrondse infrastructuren nieuwe mogelijkheden.