Rijksgebouwendienst


Rijksgebouwendienst gaat kunst inspecteren

vrijdag, 21 januari 2011
Foto kunstwerk van Bastienne Kramer

De Rijksgebouwendienst begint met de structurele inspectie van kunstwerken in zijn gebouwen. Op 19 januari 2011 is de aankondiging van de aanbesteding gepubliceerd.

Bij elk nieuw gebouw wordt, afhankelijk van de bouwkosten, één tot twee procent van de bouwsom besteed aan kunst. Deze percentageregeling bestaat intussen zestig jaar. De Rijksgebouwendienst heeft in 300 van zijn gebouwen ruim 2700 kunstwerken laten maken. De kunst kwam steeds in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester tot stand.

Specialistisch

De kunstwerken zijn eerst geïnventariseerd. En er is een pilot geweest voor de inspecties in het pand van het voormalig ministerie van VROM en in het pand van de Raad voor de Rechtspraak. In drie jaar tijd moet de hele voorraad kunst geïnspecteerd zijn, dat wil zeggen: bekeken of het goed onderhouden is of dat er nog iets aan gedaan moet worden. De kunstinspecties zullen voorlopig nog `naast' de andere geïntegreerde inspecties (Rgd BOEI) worden gedaan, maar het is de bedoeling dat kunst daar uiteindelijk ook in wordt meegenomen. Kunst is een specialistisch vakgebied. Dat kan alleen gedaan worden door een bedrijf dat expertise heeft op dat gebied. Wellicht zullen kunstinspecties daarom (ook op termijn) toch door een daarin gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd moeten worden.

Gunning

De gunning van de kunstinspecties is naar verwachting in mei. De inspecties beginnen in de zomer.