Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 09.50 uur

Utrecht, 24-01-2011

Inzet GPS-fietsen bestrijdt fietsendiefstal

AMERSFOORT Sinds 10 december werkt de politie Eemland zuid met een nieuwe wijze van dieven vangen. Op diverse locaties in de stad worden lokfietsen met een GPS-volgsysteem geplaatst. De agenten kunnen vervolgens eenvoudig de fietsen traceren en daarbij ook verdachten van diefstal aanhouden. Dit leidde na 21 maal inzet al tot 14 diefstallen van de fietsen en 9 aanhoudingen. Doel van de inzet is om het diefstallen van fietsen verder te verlagen en de pakkans van dieven te vergroten.

Ondanks een gestage daling van het aantal aangiften fietsendiefstal in Amersfoort, neemt deze vorm van criminaliteit nog altijd 10% van de totale criminaliteit voor haar rekening. Bovendien komen in verhouding veel burgers met fietsendiefstal in aanraking. Niet alleen omdat de eigen fiets is gestolen, maar ook door het risico een gestolen fiets te kopen. En zich daarmee bewust of onbewust schuldig te maken aan heling. Reden genoeg om een extra impuls aan de bestrijding van fietsendieven te geven. Het is een gezamenlijke aanpak van de politie, gemeente en openbaar ministerie.

De inzet van de lokfietsen werkt efficiënt. De GPS-fietsen worden neergezet, zonder dat de agent hier fysiek toezicht moet houden. Hij of zij gaat verder met het werk en krijgt vanzelf een seintje zodra de fiets wordt verplaatst. Vervolgens is het een kwestie van de locatie van de fiets op zoeken en een eventuele verdachte van diefstal of heling aanhouden.

Maarten Koesman is wijkagent van Schothorst-noord en initiatiefnemer van de aanpak: Het volgsysteem biedt een interessante kijk op het gedrag van dieven. De fietsen zijn een paar keer bij veelplegers terugvonden, waarbij ook andere gestolen fietsen werden aangetroffen. Of ze werden een eindje verderop opeens voorzien van nieuw slot neergezet. Maar daarnaast zie je dat ze gebruikt worden voor korte ritjes door de stad en ergens anders worden achtergelaten. Er wordt door dergelijk type verdachten vaak verklaard dat ze even een fiets nodig hebben. Ze vergoelijken hun eigen strafbaar handelen door te stellen dat ze de fiets leenden. Maar natuurlijk is de rechtmatige eigenaar gewoon bestolen. De inzet van de GPS-fietsen leidde ook tot heel ander gedrag. Zoals dat van een jongeman die de politie bezorgd belde met de mededeling dat hij een fiets aantrof die niet op slot zat.

De lokfietsen worden op diverse plekken in de stad ingezet. Dit gebeurt met GPS-fietsen die soms op slot staan en soms niet. De aanpak wordt geëvalueerd na zes maanden.