'Pasje geen garantie tegen uitbuiting vrouwen'

24/01/2011 09:00

Midhold B.V.

Bezoekers website Hookers.nl (140.000 leden) zeer kritisch over wetsvoorstel regulering prostitutie

'Pasje geen garantie tegen uitbuiting vrouwen'

De leden van de website Hookers.nl - met 140.000 leden hét forum voor klanten van de seksbranche - staan zeer kritisch tegenover het 'Wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche' - dat voor behandeling naar de Tweede Kamer gaat.

De invoering van het registratiepasje voor prostituees, zoals voorgesteld door de minister van Justitie, werkt eerder averechts en is beslist géén garantie tegen uitbuiting van vrouwen die (geregistreerd en met pasje) in de seksbranche werkzaam zijn, zo vinden de Hookersleden.

Het wetsvoorstel staat vol nieuwe maatregelen om de prostitutiebranche aan te pakken.

Registratie van prostituees en het kunnen tonen van het pasje zijn een onderdeel. Als het aan de Minister van Justitie ligt, worden klanten van prostituees mogelijk ook strafbaar. De boete die hierop staat is niet mis: 7.000 euro. De minimumleeftijd voor prostituees wordt verhoogd naar 21 jaar.

Op de website Hookers.nl hebben klanten het wetsvoorstel het afgelopen jaar uitgebreid besproken. Hookersleden hebben discussies gevoerd en mogelijke oplossingen aangedragen. Juist klanten weten hoe het er in de prostitutiewereld aan toegaat, juist zij kunnen veel doen om misstanden in de seksbranche tegen te gaan.

Misstanden

Voor de Hookersleden staat voorop dat ieder weldenkend mens tegen misstanden in de seksbranche is. Klanten van prostituees zijn dat zeker. Ook zij willen niet in een sfeer van criminaliteit terecht komen. Echter, de Hookersleden zijn van mening dat de voorgestelde maatregelen in het wetsvoorstel de situatie van de prostituees niet zullen verbeteren. Integendeel, zo is de vrees.

Zo zal de in het wetsvoorstel aangekondigde registratieprocedure van de prostituees in de praktijk neerkomen op een gesprek van een ambtenaar met de prostituee van circa twintig minuten. De ambtenaren zullen, zo staat in het wetsvoorstel, 'alert zijn op signalen van mensenhandel'. Maar zoals de minister zelf aangeeft, is een 'vermoeden van vrouwenhandel' nog geen reden om een pasje te weigeren.

De Hookersleden zijn daarom van mening dat er, ook als het pasjessysteem wordt ingevoerd, slachtoffers van vrouwenhandel blijven werken in het legale circuit. Het is een vreemd idee dat de overheid klanten wél toestaat om seksueel contact te hebben met slachtoffers van mensenhandel, als ze maar geregistreerd zijn. Hiermee legitimeert de overheid in feite uitbuiting van gedwongen prostituees, zo vinden de Hookersleden.

Strafbaar

De Hookersleden vinden de wetswijziging op dit punt overbodig: klanten zijn ook nu al strafbaar wanneer zij gebruik maken van een uitbuitingssituatie en/of de diensten van een minderjarige.

Het is verder een misverstand dat 'niet geregistreerd' gelijk staat aan 'gedwongen'. Integendeel: juist prostituees die uit vrije wil werken, zullen zich onttrekken aan de registratie omdat zij terecht vrezen voor hun privacy, zo zijn de Hookersleden van mening. Behoefte aan prostitutie zal blijven bestaan. Het gevaar is dat door invoering van de nieuwe wet meer zaken ondergronds zullen gaan plaatsvinden. Met alle kansen en mogelijkheden voor criminelen.

Daders

Tegen gedwongen prostitutie helpt volgens de Hookersleden maar één middel: het aanpakken van de daders. Daar zijn de laatste jaren ook goede resultaten geboekt, maar er is nog veel werk te doen. De Hookersleden verwachten dat het invoeren van een registratiesysteem - en de controle daarop en het jagen op niet-geregistreerde dames en hun klanten - zoveel energie en capaciteit gaat kosten, dat voor de aanpak van de echte criminelen geen tijd en geld meer overblijft.

Momenteel worden klanten in toenemende mate aangesproken om misstanden te signaleren. De Hookersleden vinden dat een goede ontwikkeling, die te niet gedaan zal worden wanneer klanten zich zorgen moeten maken over het feit dat ze mogelijk zelf strafbaar zijn.

De Hookersleden staan niet alleen in hun bezwaren. Op de plannen van de minister is al veel kritiek gekomen. Belangenverenigingen voor de prostitutiebranche, gezondheidsinstellingen maar ook organisaties tegen mensenhandel zeggen dat het wetsvoorstel te sterk is gericht op repressie en regulering en geen oplossingen biedt. Verschillende gemeenten laten weten dat ze geen mensen hebben om het voorgestelde beleid uit te voeren. Ook de Raad van State is overwegend negatief over de plannen. Veel dames voelen er niets voor zich te laten registreren. Er is dus nauwelijks draagvlak voor het wetsvoorstel.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hookers.nl

http://www.midhold.nl