Universiteit van Tilburg


Persbericht 24 januari 2011

Lucepedia.nl: Theologie voor iedereen

Wat zei de Duitse mysticus Eckhart nu precies over 'God' en 'leegte'? En waarom werden de stellingen van beroemdste theoloog van de Middeleeuwen Thomas van Aquino verworpen door de kerk? Waarom houden katholieke priesters zich aan het celibaat? Wie op deze en andere vragen rond kerk, theologie en levensbeschouwing antwoord wil hebben, kan voortaan terecht op Lucepedia (www.lucepedia.nl).

Journalisten, tekstschrijvers en theologen werken samen om de theologie voor een breed publiek te openen. Dat betekent: niet te moeilijk schrijven, maar wel de garantie dat de informatie wetenschappelijke kwaliteit heeft. "Er gebeurt zoveel moois in de academische theologie, maar veel blijft verborgen achter de muren van de universiteit. Dat is zonde," aldus projectleider Frank G. Bosman. "Lucepedia wil die kennis delen met de samenleving."

Lucepedia is opgebouwd uit dossiers, van Augustinus en Barth, en van Hildegard von Bingen tot J.R.R. Tolkien. Elk dossier bestaat uit een introductietekst van een theologisch expert, gevolgd door tientallen boeken, wetenschappelijke en populariserende artikelen, interviews in woord en beeld, interessante websites, enzovoorts. En van elk boek, artikel of website wordt vermeld wat er voor de surfer te halen valt. "Eigenlijk willen wij de surfer een handje helpen zijn of haar weg te vinden in de ongelofelijke hoeveelheid informatie op internet rond theologie. We pretenderen geen volledigheid, wel betrouwbaarheid."

Het is in deze fase van het project nog niet mogelijk voor gebruikers om zelf informatie toe te voegen of te wijzigen, zoals op bijvoorbeeld Wikipedia wel kan. Bosman: "Dat is nadrukkelijk wel de bedoeling in een later tijdstip. Nu willen we ons focussen op de wetenschappelijke betrouwbaarheid." Op dit moment werken vijf theoloog/journalisten aan het project. De website wordt gemaakt door theologen met een katholieke achtergrond, maar zij werken `vanuit een oecumenisch perspectief'. Bosman: "Katholieke theologie bedrijven is onmogelijk zonder een oecumenisch perspectief." Dus ook Karl Barth en Dorothea Sölle hebben hun plek op de site gevonden.

Lucepedia.nl is een initiatief van Luce/Centrum voor Religieuze Communicatie van de Faculteit Katholieke Theologie van Universiteit van Tilburg. Lucepedia kan ook gevolgd worden via twitter.com/lucepedia.