Nederlandse Vereniging van Journalisten

Zilveren Camera 2010 naar Daniels

maandag 24 januari 2011

De Zilveren Camera 2010 is gewonnen door freelance fotograaf Evert-Jan Daniels. Hij kreeg de prijs voor de beste persfoto van het jaar voor zijn foto van Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders. Het drietal werd gefotografeerd kort nadat ze in september een akkoord hadden bereikt over een minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Het juryrapport zegt over de foto: `Er is te zien dat de partijleiders er zin in hebben. Ze hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde. Er zit dynamiek in de foto, symmetrie. En hoe langer je naar deze foto kijkt, des te meer je erin kunt zien, zoals de lust van de politici om Nederland te gaan hervormen. Ze stralen dat in ieder geval ook uit. Daniels laat niet alleen de onderhandelaars zien, hij toont ook hoe ze gezien willen worden'.

Er waren nog meer prijzen te verdelen. Winnaar van de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek is Rob Hornstra geworden. Hij maakte onder de titel On the other side of the mountain een krant van 64 pagina's, die is uit te vouwen tot een doe-het-zelftentoonstelling. Het project is gefinancierd door middel van `crowdfunding'.

De nieuwe Nationale Portretprijs is naar Koos Breukel gegaan. Hij won met zijn foto van Mees Jongema. De jury beschrijft dit portret als `prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig, met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close'.

Klik hier voor meer winnaars

Zie het origineel