NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

24 januari 2011 - Zorgen over 'double dip' in woningbouw

NVB in brief aan Kabinet: maatregelen woningmarkt noodzakelijk

Organiseer een landelijke coördinatie over de leningscriteria van koopwoningen, besteedt het overgebleven geld uit de Stimuleringsregeling Woningbouw aan koopstarters en richt een overleg op met gemeenten en marktpartijen om een verantwoord grondbeleid te voeren. Deze drie maatregelen bepleit NVB in een brief aan het Kabinet om de woningbouw in Nederland de komende jaren enigszins op de been te houden.

De Nederlandse woningbouw krijgt te maken met een `double-dip'. In tegenstelling tot eerdere prognoses is het dieptepunt van de bouwproductie nog niet bereikt. Op basis van NVB-cijfers zakt de productie dit jaar zelfs onder de 50.000 gereed te komen huur- en koopwoningen. In 2012 neemt het aantal licht toe tot maximaal 60.000 woningen, waarna de woningbouwproductie in 2013 opnieuw onder de 50.000 huur- en koopwoningen zal zakken.

Deze cijfers staan in schril contrast met de relatief optimistische prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) die recent aangaf een groei van de woningbouwproductie te voorzien. Dit verschil komt vooral omdat NVB in de berekeningen uitgaat van de daadwerkelijk verkochte woningen en het EIB van de afgegeven bouwvergunningen.

In de brief aan het Kabinet wijst NVB er op, dat de groei van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zich na het relatief goede 2e kwartaal vorig jaar niet heeft doorgezet. En dat zal ook in 2011 niet het geval zijn. Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst vertoont de hypotheekrente al weer enige tijd een opwaartse druk. Tegelijk hebben zowel de AFM als het Waarborgfonds Eigen Woningen (van de NHG-garantie) de leningscriteria, die banken moeten hanteren, flink aangescherpt. Vooral de koopstarters merken dat bij hun hypotheekaanvraag. Hun financieringsruimte is soms wel 30% tot 40% kleiner dan vorig jaar. Vervolgens zijn de steunmaatregelen van het Rijk met de zogeheten `tranches' dit jaar vervallen en nemen ook de bouwkosten van nieuwe woningen weer toe. Enerzijds door de stijging van de grondstoffen en anderzijds door de aanscherping van de epc-normen.

Door dit alles verwacht NVB, dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2011 maandelijks op circa 1500 zal blijven steken. Ter vergelijking, in de jaren vóór de crisis lag dat aantal nog op gemiddeld 4000 woningen per maand.

Volgens NVB is het daarom belangrijk dat het Kabinet de huidige problematiek erkent en snel maatregelen neemt. Hiervoor heeft NVB een drietal suggesties die geen budgettaire conseqenties hebben, maar die de woningmarkt wel helpen. Als eerste is de invoering van een landelijke coördinatie met de diverse instituten die nu betrokken zijn bij de leningscriteria van koopwoningen, zoals de AFM, het Waarborgfonds Eigen woningen, het Nibud en de NVB-Banken. Elk van deze organisaties beïnvloedt de woningmarkt, terwijl onderlinge afstemming nu ver lijkt te zoeken.

De 2e maatregel betreft het opnieuw inzetten van geld dat het Kabinet het afgelopen jaar heeft overgehouden uit de Stimuleringsregeling Woningbouw. Dit geld moet vooral ten goede komen aan starters op de woningmarkt. Als 3e en laatste maatregel pleit NVB voor een overleg, tussen gemeenten en marktpartijen onder leiding van de minister van Binnenlandse Zaken, over o.a. een verantwoord grondbeleid. Stijging van grondkosten moet worden voorkomen, alsmede het stellen van extra eisen bovenop het Bouwbesluit, waar de huizenkoper in deze tijd niet voor wil óf kan betalen.

---