Nieuw-Vlaamse Alliantie




De `mercantiele zotternij' van Open VLD

klok 21 januari 2011

Zelfs nu een nieuwe studie^ van een aantal Leuvense economen aantoont dat de Vlaamse jobkorting contraproductief was, blijven sommige Open VLD'ers ze openlijk verdedigen.

Toen de Vlaamse overheid vorige legislatuur nog beleidsmarge had, werd in Vlaanderen de jobkorting in het leven geroepen. Uitgangspunt was het wegwerken van de werkloosheidsval door middel van een belastingsvermindering die werken lonend moest maken. De jobkorting kwam onder druk toen de Vlaamse beleidsmarge slonk en besparen het ordewoord werd. Het behalen van een sluitende begroting werd het nieuwe objectief. Dat is een doelstelling die we in Vlaanderen inmiddels lijken te halen. Zowel onze budgettaire ambities als de nieuwe studie van de Leuvense economen kunnen ons enkel doen besluiten dat het volledig afschaffen van de jobkorting meer dan verantwoord was.

"In 2009 zag toenmalig partijleider Guy Verhofstadt er bij het vormen van een nieuwe Vlaamse geen graten in om de Vlaamse jobkorting af te bouwen", vertelt Vlaams parlementslid Matthias Diependaele. "Zijn partijgenoot en federaal minister van Begroting, Guy Vanhengel, had die al langer bestempeld als `een mercantiele zotternij'."

"Nu blijkt dat de jobkorting zelfs contraproductief was, moet je van een andere planeet komen om ze toch te blijven verdedigen", meent Kris Van Dijck, N-VA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. "Open VLD ziet blijkbaar geen graten in het aangetoonde negatieve effect op het arbeidsaanbod van deze dure maatregel. Het pleidooi van de partij is duidelijk niet méér, maar minder mensen aan het werk."

^ Een ex-ante evaluatie van de Vlaamse jobkorting (A. Decoster e.a., KULeuven, januari 2011) Auteur(s): Kris Van Dijck, fractievoorzitter Vlaams Parlement Matthias Diependaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be