Wageningen Universiteit en Researchcentrum
biobased bouwstenen en materialen

Bundeling van krachten in de keten voor nieuwe biobased bouwstenen en materialen

24 jan 2011

Volledig biobased lijmen en coatings, maar ook neuzen van treinen en bladen van windmolens op basis van hernieuwbare grondstoffen, daaraan werkt Wageningen UR Food & Biobased Research met drie universiteiten en acht bedrijven. In de nieuwe projecten NOPANIC en BIOCRES ontwikkelen onderzoekers samen met bedrijven duurzame en millieuvriendelijke alternatieve bouwstenen voor polymeren en composietharsen. De twee projecten maken deel uit van het Biobased Performance Materials-programma, dat wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Met deze ontwikkeling draagt Wageningen UR bij aan de Biobased Economy.

Doorstroming in de keten
Door het bundelen van de krachten in de gehele keten van onderzoeksinstellingen en bedrijven, van grondstofleveranciers tot eindproducenten, kunnen de resultaten uit het laboratorium sneller opgeschaald worden naar industrieel niveau. Verder is er een snellere doorstroom van innovaties en producten op basis van nieuwe hernieuwbare bouwstenen naar de markt.

NOPANIC
In het NOPANIC-project worden nieuwe bouwstenen ontwikkeld voor volledig uit biomassa vervaardigde polymeren die gebruikt kunnen worden in poedercoatingmaterialen en als harsen voor watergedragen industriële coatings en coatings in de autolakindustrie. Deze polyamides en polyurethanen worden gemaakt uit verschillende uit biomassa verkregen bouwstenen zoals diamines en dicarbonzuren. Wageningen UR Food & Biobased Research werkt in het NOPANIC-project samen met de Technische Universiteit Eindhoven - Laboratorium voor Polymeerchemie, Universiteit Utrecht - Debye Institute for Nanomaterials Science, en de bedrijven Nuplex Resins, CRODA, Ursa Paint en AkzoNobel Powder Coatings.

BIOCRES
Er is behoefte aan duurzame composietmaterialen die geen schadelijke stoffen bevatten. Deze composietharsen kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld bladen van windmolens, surfplanken en kanoâs en in onderdelen van autoâs en de neuzen van treinen. In het BIOCRES-project werken onderzoekers en bedrijven aan volledig hernieuwbare onverzadigde polyesters voor goedfunctionerende composietharsen. Voor de reactieve verdunner styreen en bisfenol A in de formuleringen van composietmaterialen wordt in het project gezocht naar hernieuwbare milieuvriendelijke alternatieve verbindingen, afkomstig uit suikers en plantaardige oliën. In het BIOCRES-project werken de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen UR Food & Biobased Research samen met Nuplex Resins, NPSP Composieten, Koninklijke Coöperatie Cosun, Cargill Refined Oils Europe en Calendula Oil.

Biobased Performance Materials-programma
In het Biobased Performance Materials-programma werken kennisinstellingen en bedrijven samen aan nieuwe biopolymeren en aan toepassingsgericht onderzoek om de eigenschappen van bestaande biokunststoffen te verbeteren. Hierdoor kunnen deze biobased materialen beter met kunststoffen op basis van aardolie wedijveren wat betreft materiaaleigenschappen én prijs. Deze biokunststoffen zijn toe te passen in bijvoorbeeld plastic flessen, huishoudelijke apparatuur, trein-, vliegtuig- en auto-onderdelen, computerbehuizingen, verf, vloerbedekking en verpakkingsmaterialen. Het programma wordt gecoördineerd door Wageningen UR Food & Biobased Research.

Contact
Christiaan Bolck
christiaan.bolck@wur.nl
Business card