Gemeente Aalburg


Nieuws

Uitslag prijsvraag regionale fietsverlichtingsactie onderwijs "Val op!"

Groep 7 van basisschool Carillon uit Etten-Leur heeft de prijsvraag `ontwerp een spandoek' over fietsverlichting gewonnen. Op vrijdagmorgen 11 februari vindt op school de feestelijke uitreiking plaats. De makers ontvangen uit handen van het Brabant Veilig Voorlichtingsteam een prijs van EUR 250,--. Daarnaast krijgt de hele klas een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt lesprogramma aangeboden.

Alle 12 gemeenten in de regio Breda hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt met politie en Veilig Verkeer Nederland om de landelijke fietsverlichtingscampagne extra kracht bij te zetten. Veilig Verkeer Nederland organiseerde preventieve fietscontroles en aan alle basis- en voortgezet onderwijs scholen werd gevraagd in hun lessen aandacht te besteden aan het juiste gebruik van fietsverlichting. Ook was er voor de basisscholen een prijsvraag uitgeschreven. Bij de prijsvraag "Val op!" werkten leerlingen alleen of in kleine groepjes aan een spandoek waarmee ze anderen (bijvoorbeeld medeleerlingen of andere weggebruikers) duidelijk maken waarom fietsverlichting en zichtbaarheid in het donker zo belangrijk is. Zeventien leerlingen van basisschool Carillon uit Etten-Leur maakten het meest opvallende spandoek in de regio Breda. In totaal werden door 60 scholen 150 spandoeken gemaakt.

De fietsverlichtingsactie startte in alle gemeenten meteen na de herfstvakantie. Tijdens de controles op verlichting door de politie werden dit jaar niet alleen bekeuringen uitgedeeld. Iedereen die de fietsverlichting niet op orde had, kreeg naast een boete, ook een setje LED-lampjes, zodat de weg in ieder geval mét verlichting kon worden vervolgd.

Binnen de regionale fietsverlichtingsactie werkte de regio Breda samen met de regio's Midden-Brabant, 's-Hertogenbosch en Noordoost-Brabant. In één aangesloten gebied van 41 gemeenten werd samengewerkt met het Brabant Veilig Voorlichtingsteam van de provincie, politie, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland. De provincie heeft de actie gesubsidieerd.