Warchild


Yunes is lid van het Afghaans kinderparlement

24 januari 2011 - Yunes (7) is lid van het Afghaans kinderparlement Yunes (7) woont in Herat, Afghanistan. Tot voor kort had hij geen idee wat verkiezingen waren. Tijdens de presidentsverkiezingen in Afghanistan zag hij allemaal campagneposters hangen met foto's van mensen erop. Yunes ging ervan uit dat dit foto's waren van mensen die omgekomen waren. De posters waren, zo concludeerde hij, uitnodigingen voor begrafenissen.

Yunes zag steeds meer posters in zijn stad en maakte zich ernstige zorgen dat er zoveel mensen tegelijk dood gingen. Tot hij in contact kwam met het kinderparlement van Afghan Education Children's Circus, een partnerorganisatie van War Child.

Kinderparlement
Het Afghan Education Children's Circus (AECC) organiseert voor kinderen tussen de 7 en 18 jaar `het kinderparlement'. Dit project heeft als doel om kinderen in Afghanistan spelenderwijs te laten nadenken over en te leren opkomen voor zaken die belangrijk voor hen zijn. Iets wat niet vanzelfsprekend is in een land dat in conflict is én waar de culturele achtergrond bepaalt dat aan kinderen niets gevraagd wordt.

War Child steunt het kinderparlement
War Child steunt AECC omdat het kinderparlement bijdraagt aan het psychosociale welzijn van kinderen in Afghanistan. Kinderen leren samenwerken met andere kinderen en leren hoe ze invloed kunnen uitoefenen door hun stem te laten horen, binnen de context waarin ze leven. Daarnaast ondervinden ze hoe verkiezingen werken. Yunes begrijpt nu bijvoorbeeld dat de posters in zijn stad, niets te maken hebben met begrafenissen. Sterker nog: Yunes heeft zijn eigen posters gemaakt, een campagne opgezet en andere kinderen aangemoedigd om op hem te stemmen. En met succes: Yunes is officieel lid van het kinderparlement.

AECC heeft op 3 scholen en 2 centers in Herat en Kabul het kinderparlement opgezet en is momenteel bezig met nieuwe plannen voor het kinderparlement in 2011.