Driekwart van de Nederlanders vindt langer doorwerken acceptabel

24/01/2011 12:35

Tempo-Team

Diemen, 24 januari 2011 - Drie op de vier Nederlanders is van mening dat we langer kunnen doorwerken, omdat de mens tegenwoordig ouder wordt en langer fit blijft. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het online discussieplatform Blijfbezig.nl van Tempo-Team. Hier hebben 3982 personen hun mening gegeven over actuele thema's in de arbeidsmarkt zoals vergrijzing, flexibilisering en arbeidsparticipatie. Vergrijzing komt hierbij als een van de hoofdthema's naar voren. De belangrijkste succesfactor om meer ouderen aan werk te helpen, is volgens Tempo-Team het loslaten van de traditionele dogma's, zowel aan werkgeverszijde als werknemerszijde.

Maar liefst 86% van de Nederlanders vindt dat werknemers minstens net zo efficiënt werken naarmate zij ouder worden. Ook denkt het meerendeel van de Nederlanders meer te kunnen leren van oudere werknemers. Vooral werkgevers zijn hiervan overtuigd.

Als brede HR-dienstverlener ziet Tempo-Team het als zijn verantwoordelijkheid om de maatschappelijke dialoog over hoe we samen meer ouderen aan het werk kunnen helpen, aan te jagen. "We merken dat de arbeidsparticipatie voor ouderen op slot zit door de ingeslepen vooroordelen. Wie 50-plus en werkloos is valt buiten de boot en daarbij zou de oudere werkzoekende ook meer bereid moeten zijn om zich flexibeler op te stellen. Het moet dus van beide kanten komen," aldus Kees Stroomer, algemeen directeur Tempo-Team. "Daarbij zien we nog steeds dat we bij de pensionering een harde knip kennen. Men stopt veelal in één keer met werken, terwijl het beter is om tijdig te beginnen met afbouw in werktijd en verantwoordelijkheid, zo kun je de pensioenleeftijd uiteindelijk makkelijker verhogen".

Tempo-Team merkt dat ouderen bereid zijn om langer door te werken maar zij hebben tegelijkertijd de behoefte aan geestelijk en lichamelijk lichter werk naarmate zij ouder worden. Bij werkgevers geldt echter nog steeds de traditionele werkcultuur: hoe ouder, des te meer salaris en verantwoordelijkheid. De gemiddelde leeftijd dat men nu met pensioen gaat is 62 jaar. Om ieder geval naar de 65 jaar door te groeien zullen we veel inventiever moeten worden met zaken als aanpassen werktijden, werkdruk en verantwoordelijkheden. In de Scandinavische landen zijn met dergelijke maatregelen al goede resultaten geboekt. Daar is men ook bereid om op oudere leeftijd minder te gaan verdienen.

De komende jaren zal Nederland te maken krijgen met een structureel arbeidstekort. Tempo-Team helpt daarom met allerlei initiatieven om meer ouderen aan een baan te helpen. Zo is Tempo-Team met PlusFlex in Tilburg met een proefproject actief om ouderen aan een baan te helpen. Ook organiseert Tempo-Team workshops over generatiemanagement voor bedrijven.





http://www.tempo-team.nl