Erasmus Universiteit Rotterdam

Nieuwe Nederlandse 2 euromunt met nationaal thema `Erasmus'

Collegevoorzitter slaat eerste Erasmusmunt

De collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam Pauline van der Meer Mohr verricht op maandag 24 januari 2011 een bijzondere Eerste Slag. Met deze officiële Eerste Slag wordt de Erasmusmunt geïntroduceerd, de allereerste Nederlandse twee euromunt met een nationaal thema. Vanaf vandaag wordt deze twee euromunt in een totale oplage van 4.000.000 in circulatie gebracht. De Erasmusmunt is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën en is een officieel wettig betaalmiddel in Europa. Minister Jan Kees de Jager trad op als gastheer bij de Eerste Slag.

Het portret van Desiderius Erasmus op de munt geeft hem schrijvend weer; hij werkt aan zijn boek Laus Stultitiae (Lof der Zotheid) dat 500 jaar geleden verscheen. Naast Erasmus staat Koningin Beatrix afgebeeld: het is wettelijk bepaald dat zij op Nederlandse euromunt wordt geportretteerd. De Erasmusmunst is ontworpen door Dylan Shields.

"Dit is een bijzonder moment. Ruim negen jaar na de invoering van de euro slaan we hier de eerste Nederlandse versie van de twee euro herdenkingsmunt. Als wereldburger is Erasmus een prachtig onderwerp om Nederland te vertegenwoordigen op een wettig Europees betaalmiddel. Met Lof der Zotheid schreef hij een van de meest invloedrijke werken van de westerse beschaving. Zo rekende hij af met groteske kortzichtigheid waarmee mensen oordelen over anderen", zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Verkrijgbaarheid
De Erasmusmunt is vanaf maandag 24 januari 2011 in omloop. De munt is alleen via het betalingsverkeer te bemachtigen. Door de Koninklijke Nederlandse Munt worden in beperkte oplage enkele bijzondere verzamelaaruitgiften geslagen, te verkrijgen via www.herdenkingsmunt.nl