Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Definitief besluit proefbedrijven Wageningen UR

24 jan 2011

De Raad van Bestuur van Wageningen UR heeft een definitief besluit genomen over de toekomst van de proefbedrijven voor de veehouderij van Wageningen UR Livestock Research. Na een traject van visieontwikkeling en gesprekken en afstemming met de stakeholders is op hoofdlijnen het volgende besloten:
Twee van de proefbedrijven worden opgewaardeerd tot onderzoeks- en onderwijsboerderij, één voor melkvee (Leeuwarden) en één voor varkens (Sterksel). De overige proefbedrijven worden afgestoten. Ten aanzien van het pluimveeonderzoek is het voornemen om dat in de toekomst in de faciliteiten van Schothorst Feed Research (Lelystad) uit te voeren.

1. De nieuwe melkveeboerderij van Wageningen UR Livestock Research wordt gerealiseerd in Leeuwarden als onderdeel van Dairy Campus. De Waiboerhoeve in Lelystad blijft net als Nij Bosma Zathe open tot de faciliteiten op de Dairy Campus beschikbaar zijn voor onderzoek, onderwijs en innovatiestudies.Â

2. De varkensboerderij van Wageningen UR Livestock Research wordt geconcentreerd in Sterksel onder de naam Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

3. Het pluimveeonderzoek wordt in principe op korte termijn verplaatst van het Spelderholt naar de Schothorst, beide in Lelystad.
4. Proefboerderij De Marke (Hengelo, Gelderland) wordt als projectbedrijf gecontinueerd en ondergebracht in de afdeling Milieu van Wageningen UR Livestock Research.

5. De praktijkcentra Aver Heino, Raalte, Cranendonck en Zegveld worden gesloten als praktijkcentrum. Deze boerderijenzullen in eerste instantie worden voortgezet als reguliere boerderij en op termijn worden afgestoten of omgevormd tot een projectboerderij als daar meerjarige financiering voor wordt gevonden.

De proefbedrijven van Wageningen UR Livestock Research vervullen een belangrijke rol in de vertaling van fundamentele kennis naar praktische en bruikbare oplossingen voor de sector en een zorgvuldige veehouderij in het bijzonder. Ook ontwikkelen zij nieuwe kennis gericht op toepassingen. Door concentratie en nieuwbouw in Leeuwarden en Sterksel kunnen de bedrijven aangepast worden aan de behoefte om meer innovatief onderzoek samen met het bedrijfsleven uit te voeren, en vormen zij moderne onderzoeksboerderijen van internationale allure. Met deze nieuwe inbedding van de proefbedrijven streeft de organisatie naar een efficiënte inzet van de proefbedrijven binnen Wageningen UR Livestock Research en inzet hiervan voor de samenwerkende partners binnen Dairy Campus en het Varkens Innovatie Centrum Sterksel . De kracht is de bundeling van onderzoek, onderwijs en samenwerking met en voor de agri business. De komende periode wordt gebruikt om samen met de stakeholders zowel Dairy Campus alsmede het Varkens Innovatie Centrum Sterksel verder te ontwikkelen.

Contact
Communicatiemanager Animal Sciences Group van Wageningen UR Hans Bothe
Tel. 0317-487148