Eerste anti anti bont demonstratie in Nederland

24/01/2011 14:18

Nederlands Bont Instituut

Vandaag organiseert Furlab in samenwerking met de actiegroep 'Baas in eigen bont' de eerste anti anti bont demonstratie in Nederland. De actie vindt plaats om 17.30 uur op de Plantage Middenlaan 2a , bij de ingang van Hortus Botanicus, voorafgaand aan de opening van een tentoonstelling georganiseerd door tegenstanders van bont.

De actie is bedoeld om bezoekers te wijzen op hun recht op vrije keuze en hen de feiten aan te reiken over herkomst van verantwoord bont anno 2011.

'Dit past geheel in de trend', aldus de woordvoerder van Furlab, Ron Haarman.'Bontdragers zijn het meer dan zat om steeds maar weer aangesproken te worden door de vermeende moraal van actievoerders. Een op de drie modewinkels verkoopt op dit moment bont. Dat er nu zelfs een actiegroep is die het recht om bont te dragen wil verdedigen is een uiting van de tijdgeest'.

'Niet weer', dacht initiatiefnemer Joris Lam van actiegroep 'Baas in eigen bont'. 'Ik erger me al lang aan de hypocrisie van mensen die zeggen dat ik een konijn wel mag eten en niet mag dragen', aldus Lam. 'Met mij zijn er velen die er zo over denken. Ik wil hen graag een stem geven. We bepalen zelf wat we dragen en maken daarbij een weldoordachte en bewuste keuze'.

'Natuurlijk steunen wij dit initiatief volop', aldus Haarman. 'Wij hadden al een voorlichtingsactie in de agenda tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Wederom showen twee nieuwe ontwerpers bont op de catwalk. Daar sluit deze spontane ludieke actie van Joris prima bij aan. Actievoerend Nederland heeft onze show met 23 ontwerpers van verleden jaar gekopieerd. Het leek ons leuk om nu ook eens bij hen 'acte de presence' te geven op de wijze zoals zij dat gewend zijn te doen'.

Furlab werkt samen met tientallen ontwerpers die werken met bont waaronder Frans Molenaar, Viktor & Rolf, Mart Visser, Ronald Kolk en Claes Iversen

Furlab werkt alleen met bont voorzien van het Origin Assured label en het Furlab label. Het eerste garandeert dat bont afkomstig is uit landen waar voldoende dierenwelzijnswetgeving van kracht is. Het tweede dat het bont afkomstig is van een Nederlandse pelsdierenhouderij waar de hoogste welzijnseisen ter wereld gelden.