Algemene Onderwijsbond

24-01-2011

Daling onderwijsinvesteringen zet komende jaren door

Nederland besteedt steeds van zijn welvaart minder aan onderwijs, constateert de KIA-coalitie in de Kennis en Innovatie Agenda. De publieke uitgaven aan scholen, roc's en hoger onderwijs zijn gedaald van 4,35 procent van het bbp tot 4,22 procent. "De daling die zich vorig jaar manifesteerde, zet zich verder voort", constateren de rapporteurs in de nota die vorige week verscheen. "Doordat het regeerakkoord niet voorziet in een stijging van de publieke onderwijsuitgaven, valt te verwachten dat het percentage de komende jaren verder zal dalen."

Daarnaast maakt de Kennis en Innovatie Agenda 2011 zicht grote zorgen over het dalend aantal bevoegden in het voortgezet onderwijs. Het VO staat volgens het rapport op rood, de doelstelling is 100 procent bevoegden en is gedaald naar 83 procent. Bovendien daalt het percentage eerstegraads bevoegden ook nog eens.
Het KIA-project komt voort uit het innovatieplatform van premier Balkenende en staat nu op eigen benen. De AOb maakt samen met talloze werkgevers- en werknemersorganisaties deel uit van de KIA-coalitie. Samen kijken zij of de ambitie van Nederland om tot de vijf meest competitieve kenniseconomieën gaat behoren, gesteund wordt door het beleid. Daar lijkt het dus niet op. FNV-voorzitter Agnes Jongerius, deelnemer aan de coalitie, begrijpt het kabinetsbeleid niet. "Door de nullijn voor de salarissen in het onderwijs, blijft het onderwijs voor veel jongeren ene weinig aantrekkelijke sector."De FNV maakt zich ook zorgen over de bezuinigingen op de 30-plussers in het mbo, die daardoor moeilijker aan het werk komen. AOb-voorzitter Walter Dresscher verwacht van de overheid `een aanval op de onbevoegdheid' in het voortgezet onderwijs.