Rijksoverheid

Exitbeleid financiële deelnemingen

Nieuwsbericht | 24-01-2011

De Nederlandse Staat streeft ernaar binnen vijf jaar zijn belangen in de financiële sector substantieel terug te brengen. Dat schrijft minister De Jager vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor zowel ABN AMRO als ASR Nederland wordt in eerste instantie gedacht aan herplaatsing op de beurs. Maar andere vormen van verkoop worden uitdrukkelijk niet uitgesloten.

De overheid houdt hiermee alle strategische en financiële opties voor het afstoten van de twee staatsdeelnemingen open. Pas wanneer voldaan is aan een aantal randvoorwaarden kan worden begonnen met het terugbrengen in private handen.

Zo moet de financiële sector stabiel zijn en de markt klaar zijn voor de beoogde transacties. Daarnaast moeten de betrokken ondernemingen gereed zijn voor de beoogde vorm van verkoop of afwikkeling. Het streven is de totale investering zoveel als mogelijk terug te verdienen.

De Staat heeft vertrouwen in het vermogen van ABN AMRO om de winstgevendheid de komende jaren sterk te vergroten. Slaagt de bank in haar ambities, dan kan in 2013 worden gestart met de concrete voorbereidingen op een exit. Deze zal naar verwachting niet eerder plaatshebben dan het daaropvolgende jaar.

Een keuze voor een beursgang zal met zich meebrengen dat de overheid nog geruime tijd aandeelhouder blijft. Privatiseringen van deze omvang worden doorgaans in gedeeltes uitgevoerd.

ASR Nederland is hard aan het werk om klaar te zijn voor privatisering. Op het moment dat ASR Nederland klaar is en het markklimaat voldoende gunstig is, kan de onderneming naar de private sector worden teruggebracht. Ook bij de verzekeraar gaat de eerste gedachte uit naar een beursgang.

Voor AEGON, ING en SNS REAAL geldt dat het initiatief voor inkoop of conversie van de securities bij de desbetreffende vennootschappen ligt.

Documenten en publicaties

Exitbeleid financiële deelnemingen

Minister De Jager van Financiën schrijft de Tweede Kamer dat hij er naar streeft de overheidsbelangen in de financiële sector ...

Kamerstuk | 24-01-2011 | Financiën

bijlage Overzicht investeringen in ABN AMRO en ASR

Overzicht investeringen in ABN AMRO en ASR.

Kamerstuk | 24-01-2011 | Financiën

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Financiën

Zie ook


* Staatsdeelnemingen | Onderwerp | Financiën

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051