CoolFit slaat aan bij jongeren- Preventie overgewicht vmbo-scholieren

24/01/2011 14:46

GlaxoSmithKline BV

Zeist, 24 januari 2011 - Ruim 40% van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Steeds vaker begint overgewicht al op kinderleeftijd. Het aantal jongeren met overgewicht is de afgelopen jaren sterk gestegen. GlaxoSmithKline (GSK) en het gezondheidsinstituut NIGZ bundelen de krachten en werken samen in een maatschappelijk project ter preventie van overgewicht bij jongeren van het vmbo. Uit recent onderzoek1 blijkt dat jongeren op een vmbo-opleiding, niet-westers allochtone jongeren en jongeren uit nieuw gevormde gezinnen vaker overgewicht hebben.

Het innovatieve project is een aanvulling op bestaande initiatieven ter preventie van overgewicht, en stimulering van een gezonde levensstijl. CoolFit leert vmbo leerlingen het 'waarom' achter allerlei gezonde voeding- en bewegingsadviezen.

Het bijzondere aan dit initiatief is dat het voor en door jongeren is. Zo verzorgt jongerenplatform iBanana een interactief college. Tijdens deze theorieles leggen jongeren aan jongeren het hoe en waarom uit van goede en onverstandige voedingskeuzes. Beweging maakt ook onderdeel uit van CoolFit, maar de nadruk ligt op eetgewoonten van jongeren.

Video CoolFit op vmbo

Engelien van der Zwaag, senior medewerker bij het NIGZ zegt: "Met CoolFit zijn we tot een aanpak gekomen die optimaal aansluit bij de manier van leren en bij de leefwijze van de doelgroep. De diverse onderdelen van het lesprogramma CoolFit zijn kort, interactief en volgen elkaar in snel tempo op. En, heel belangrijk, de toon is niet belerend. Het gaat puur om bewustwording." Hoe eerder leerlingen bewust gemaakt worden van gezondere voedingskeuzes en bewegen, des te meer kans op een verbetering van hun attitude en gedrag op het gebied van gezond gewicht. Tegelijkertijd is CoolFit ook bedoeld om leerlingen én docenten te laten zien dat het leuk is om met dit thema te werken. Zo leren de jongeren onder andere smoothies maken en volgen workshops hiphop, zumba of streetdance.

Over CoolFit

Het programma CoolFit is een workshop over voeding en bewegen voor leerlingen uit de eerste en tweede klas van het vmbo. CoolFit is een samenwerkingsprogramma van gezondheidsinstituut NIGZ en GlaxoSmithKline (GSK).

In 2009 is gestart met een pilot met vmbo's in Den Haag, Utrecht en in Epe. In maart 2010 is CoolFit ook uitgevoerd in Rotterdam. Tot nu toe hebben twaalf vmbo-scholen, verspreid over heel Nederland, meegedaan aan CoolFit. GSK heeft besloten tot een driejarige samenwerking met het NIGZ. CoolFit doet zoveel mogelijk vmbo-scholen aan.

Met behulp van een workshop met een minicollege en een practicum met allerlei proeven en testjes, snappen tieners wat ze kunnen doen en wat ze beter kunnen laten wanneer ze niet te dik willen worden. De verwachting is dat zij op deze manier het geleerde duurzaam in praktijk brengen. NIGZ neemt de resultaten mee in onderzoek.

Meer informatie over CoolFit is te vinden op de website www.coolfitopschool.nl

Over GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

GlaxoSmithKline vindt kwaliteit van de gezondheidszorg erg belangrijk en werkt daarom mee aan onderzoek en ontwikkeling om behandel- en preventieve methoden te vernieuwen en te verbeteren. Door het financieren van een project als CoolFit laat GlaxoSmithKline zijn maatschappelijke betrokkenheid bij gezondheid van jongeren blijken.

Over NIGZ

Het gezondheidsinstituut NIGZ ondersteunt professionals die de gezondheid van mensen bevorderen op scholen, in bedrijven, zorginstellingen en in de wijk. Het instituut werkt ook direct voor publieksgroepen. Het NIGZ ontwikkelt, verbetert, implementeert en onderzoekt middelen, methodes en producten en doet aan kwaliteitsverbetering en bewaking. Ook verzorgt het NIGZ trainingen en cursussen voor (gezondheids)professionals, organiseert congressen en biedt advies, coaching en intervisie.

//// Einde persbericht ////

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.coolfitopschool.nl