Gemeente Almere


Vera Dam gaat DuurzaamheidsWinkel opzetten

24-01-2011

Icoon duurzaamheid Per 1 januari 2011 is, in opdracht van de gemeente Almere, Vera Dam begonnen met de opzet van de DuurzaamheidsWinkel Almere. De DuurzaamheidsWinkel ondersteunt, faciliteert en inspireert initiatieven die Almere ontwikkelen tot een duurzame stad. Vera Dam zal de DuurzaamheidsWinkel samen met partners uit de stad verder inhoud en vorm geven.

Met de komst van Vera Dam heeft het college er alle vertrouwen in dat het DuurzaamheidsLab dit jaar kan worden omgevormd tot een DuurzaamheidsWinkel.

De gemeenteraad had eerder al aangegeven dat het karakter van het bestaande Duurzaamheidslab minder gemeente en meer gemeenschap zou moeten zijn.

Vera Dam, die goed is ingevoerd in de materie van de gemeentelijke duurzaamheid kreeg de taak om samen met de in de stad actieve stakeholders het Duurzaamheidslab te verbreden naar een Duurzaamheidswinkel. Het smeden van effectieve coalities met die stakeholders is daarbij een krachtig middel. De contracten van de gemeente met Ymere over Almere Hout en met Amvest over de ontwikkeling van de Kustzone zijn daarvan de voorbeelden.

De DuurzaamheidsWinkel is na het Lab de volgende stap om de Almere Principles in de stad zichtbaar te maken en samen met de partners in de stad concreet uit te voeren. De DuurzaamheidsWinkel wil de behaalde resultaten en ontwikkelingen in de etalage zetten en de verbindende schakel zijn tussen burgers, ondernemers, organisaties en de gemeente.

Op initiatief van wethouder Adri Duivesteijn stelde de gemeente medio 2008 de zeven Almere Principles vast. Zeven fundamentele en principiële richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere. Om de Almere Principles daadwerkelijk om te zetten in daden zette de gemeente vorig jaar het DuurzaamheidsLab op. De taak van het Duurzaamheidslab is om zowel de eigen gemeentelijke organisatie als partijen uit de stad te ondersteunen bij de uitwerking van de Almere Principles en daarbij duurzame intiatieven en projecten aan te jagen, voort te stuwen en te inspireren.

De inbedding van de Principles in de organisatie begint nu steeds meer vorm te krijgen. Vorig jaar verscheen de Uitvoeringsagenda Almere Principles 2010. Hierin is te lezen hoe de Principles daadwerkelijk uitgevoerd worden in dertig projecten in de stad, zoals nu in het Columbuskwartier in Poort, het Zoneiland Almere© in Stad en later in Almere Hout Noord en De Laren in Haven.

Vera Dam blijft naast haar nieuwe functie ook actief als directeur van de Natuur en Milieufederatie Flevoland. Zij maakt ook deel uit van het regieteam Duurzaamheidsagenda Almere 2.0

In deze agenda worden in de komende tijd thema's als energiehuishouding, duurzame mobiliteit, duurzame sanitatie (nut en noodzaak van goede hygiënische leefomstandigheden) en productief landschap verder uitgewerkt.