Openbaar Ministerie

Verdachten van mensensmokkel uit China aangehouden en voorgeleid

24 januari 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vorige week een 50-jarige man en een 53-jarige vrouw uit Den Haag voorgeleid voor de rechter-commissaris op verdenking van mensensmokkel vanuit China. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van beide verdachten met veertien dagen verlengd.
Het tweetal werd maandag 17 januari aangehouden in hun hotel in Den Haag. In een van de panden werd een illegale vreemdeling aangetroffen. Tijdens de doorzoekingen in twee panden werden computers, papieren, paspoorten, identiteitsbewijzen en geld in beslag genomen.

De Vreemdelingenpolitie van korps Haaglanden startte in oktober vorig jaar onder leiding van het OM een onderzoek naar mensenhandel, mensensmokkel en fraude. Aanleiding was de aangifte van twee Chinezen die zeiden slachtoffer te zijn geworden van de praktijken van de verdachten.

De aangehouden man en vrouw worden ervan verdacht dat zij misbruik hebben gemaakt van de kennismigrant-regeling. Op basis van deze regeling kunnen mensen vanuit het buitenland een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Het tweetal zou Chinezen een goede baan met bijpassend salaris in hun hotel in Den Haag hebben beloofd. Maar eenmaal in Nederland moesten de Chinezen hun paspoort inleveren en bleek er van die goede baan geen sprake. De Chinezen moesten tegen een zeer laag loon schoonmaken of koken. Hierbij maakten zij zeven dagen per week lange werkdagen. Volgens de officier van justitie valt dit alles onder overige uitbuiting, een vorm van mensenhandel waartegen het OM hard optreedt. De IND heeft tegen beide verdachten aangifte gedaan van oplichting en valsheid in geschrifte. De Arbeidsinspectie en de Belastingdienst hebben aangehaakt bij het onderzoek.