Belgische Federale Overheid

Belgisch Voorzitterschap voorbij is, dat er niet meer over Europa gepraat moet worden!»

Olivier Chastel op de diplomatieke dagen:«Het is niet omdat het Belgisch Voorzitterschap voorbij is, dat er niet meer over Europa gepraat moet worden!»

Datum: 24 januari 2011

De Staatssecretaris voor Europese Zaken, Olivier Chastel, nam de opening van de diplomatieke dagen te baat om alle Belgische ambassadeurs die in het buitenland op post zijn te bedanken voor hun steun en professionalisme tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.

« Het Belgisch voorzitterschap was een gelegenheid om over Europa te praten maar ik hoop dat we geen 14 jaar zullen wachten om er opnieuw mee bezig te zijn », verklaarde Olivier Chastel in zijn inleiding.

De Staatssecretaris ging vervolgens in op de verhouding tussen het voorzitterschap van de Raad van de EU en het Europees Parlement en gaf daarbij aan dat de voorbije zes maanden niet minder dan 40 wetgevende beslissingen werden goedgekeurd volgens de medebeslissingsprocedure, met name ook over de Europese Dienst voor Extern Optreden, het financieel toezicht, het burgerinitiatief, of de begroting voor 2011.

De Staatssecretaris ging verder ook in op de nieuwigheden die door het Verdrag van Lissabon in het leven werden geroepen en legde het verband met de Belgische benadering van de Europese Zaken. « De Minister die Europa tot zijn bevoegdheden kan rekenen zal ook Minister belast met de betrekkingen met het Europees Parlement moeten zijn ». Die Minister zal ook moeten waken over de omzetting van Europese richtlijnen in de Belgische rechtsorde en over de inbreuken tegen het communautair recht. Tenslotte bestaat de nieuwe rol van de Raad Algemene Zaken er in de Raad om de Europese Raad voor te bereiden; wat toestaat om een coördinerende functie uit te oefenen en ook een aantal horizontale dossiers op te volgen. "Ik ben er van overtuigd dat de voorbereiding en coördinatie van België's Europees optreden een volwaardig vak is, besloot Olivier Chastel.