SGP


Verhagen achter SGP in kwestie zondag

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf is blij met het antwoord van minister Verhagen van Economische Zaken over de zondagopenstelling van avondwinkels in Sint-Oedenrode. De minister geeft duidelijk aan dat iedere gemeente zich aan de wet moet houden. Dijkgraaf: âGemeenten die in strijd met de toestaan dat hun winkels op zondag tóch open gaan, zijn gewaarschuwd. Zij zullen de minister op hun pad vinden.â

In Sint-Oedenrode mag op basis van de Winkeltijdenwet één supermarkt op zondag de deuren openen. De gemeente handelt daarmee in strijd door ook aan een tweede winkel toestemming te geven open te zijn. Inmiddels heeft een belanghebbende andere ondernemer hiertegen al bezwaar gemaakt.

De SGP heeft begin december over deze kwestie aan de bel getrokken bij de regering. Minister Verhagen laat nu weten dat gemeenten niet in strijd met de wet mogen handelen. Als het bezwaar van de andere ondernemer niet gehonoreerd wordt en de gemeente de vrijstelling of ontheffing tóch in stand laat, kan de SGP de minister daarop aanspreken. Dijkgraaf: âDe SGP zal de ontwikkelingen kritisch blijven volgen. De rust op zondag is het meer dan waard!â

De SGP heeft er begrip voor dat de minister eerst wacht totdat de gemeente beslist heeft op het bezwaar van de andere ondernemer. Maar uit de antwoorden leidt de SGP af dat de regering wel in actie komt als Sint-Oedenrode of andere gemeenten de wet ontduiken.
---

Vragen en antwoorden

Hierbij zend ik u de beantwoording van de vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het gedoogbeleid van de gemeente Sint-Oedenrode ten aanzien van de avondwinkelbepaling in de Winkeltijdenwet (kenmerk 2010Z18865, ingezonden 8 december 2010).


1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat het college van de gemeente Sint Oedenrode meer avondwinkels toestaat dan op basis van de Winkeltijdenwet mogelijk is?

Antwoord
Ja.


2
Wat vindt u van het beleid van deze gemeente om de Winkeltijdenwet niet te handhaven, terwijl de wet per 15.000 inwoners maximaal één avondwinkel toestaat?

Antwoord
De gemeente Sint-Oedenrode heeft besloten om vanaf 1 januari 2011 twee supermarkten toe te staan om op zondag open te gaan op grond van de avondwinkelbepaling, waar op grond van de Winkeltijdenwet slechts de openstelling van één supermarkt geoorloofd is. Ik ben van mening dat gemeenten de Winkeltijdenwet moeten naleven.


3
Is u bekend of er meer gemeenten zijn die op een vergelijkbare manier in strijd met deze bepaling in de Winkeltijdenwet handelen?

Antwoord
Mij is niet bekend of er meer gemeenten zijn die een vergelijkbare beslissing hebben genomen.


4
Bent u van plan gemeenten die zich door verordening, beleid of handhaving van het beleid niet aan de wet houden hierop aan te spreken en te verplichten zich aan de wet te houden?

Antwoord
Het is aan de gemeenten om te bepalen of openstelling van de winkels op zondag is toegestaan. De gemeenten dienen zich bij deze beoordeling echter wel aan de wet te houden. Het is aan de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders hierop te controleren. Indien belanghebbenden van mening zijn dat een gemeente zich niet aan de wet houdt, kunnen zij bezwaar en beroep indienen. In de gemeente Sint-Oedenrode is inmiddels door een andere ondernemer bezwaar ingediend bij de gemeente tegen de beschikking van de gemeente.


5
Welke maatregelen onderneemt u tegen de gemeente Sint Oedenrode, mede om te voorkomen dat meer gemeenten kiezen voor een gedoogbeleid ten aanzien van de (avondwinkelbepaling in de) Winkeltijdenwet?

Antwoord
Indien belanghebbenden van mening zijn dat een gemeente zich niet aan de wet houdt, kunnen zij bezwaar en beroep indienen. In de gemeente Sint-Oedenrode is inmiddels door een andere ondernemer bezwaar ingediend bij de gemeente tegen de beschikking van de gemeente. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht is het voordragen van een besluit voor vernietiging niet mogelijk indien er bezwaar of beroep openstaat of aanhangig is gemaakt. Ik heb dan ook geen mogelijkheden om in te grijpen.