Belgische Federale Overheid



Antibiotica: alleen gebruiken indien nodig

Datum: 24 januari 2011

Antibiotica zijn nuttig en zinvol maar enkel en alleen als ze echt nodig zijn. Toch worden ze nog te veel en onnodig gebruikt. Om dit overbodig gebruik tegen te gaan, lanceert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid (BAPCOC) opnieuw een nationale campagne voor een beter gebruik van antibiotica.

Wanneer helpen antibiotica?

Antibiotica zijn enkel nodig als we ernstig ziek zijn door bacteriën, zoals bij longontsteking, hersenvliesontsteking, wondinfecties en enkele ernstige vormen van keel- en oorontsteking. Antibiotica helpen dan ons afweersysteem om deze schadelijke bacteriën te vernietigen.

Antibiotica helpen niet bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Deze infecties worden veroorzaakt door virussen en/of we genezen er spontaan van. Hiervoor antibiotica gebruiken heeft evenveel zin als de hele dag met zwembandjes rondlopen.

Het jongetje met de zwembandjes

In een tv-spot toont het jongetje met de zwembandjes op een leuke manier dat antibiotica nemen in sommige gevallen totaal nutteloos is. Het jongetje met de zwembandjes is ook het campagnebeeld voor de bijhorende advertentie, de affiche en de folders met extra informatie.

Dit initiatief richt zich vooral tot jonge gezinnen en benadrukt de informatierol die voor artsen en apothekers is weggelegd wanneer antibiotica niet aangepast zijn aan de ziekte van de patiënt.

Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:
* www.gebruikantibioticacorrect.be

* de website van de Europese Commissie over volksgezondheid