Gemeente Heeze-Leende


Bomen geplant voor twee honderdjarige inwoonsters

Ter gelegenheid van hun 100ste verjaardag werden twee bomen geplant voor mevrouw Casimir-Jonker en mevrouw Van Bree-van Rooij uit Heeze

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van mevrouw J.M. Casimir-Jonker (geb. 13-1-1911) en mevrouw M.N. van Bree-van Rooij (geb. 8-7-1910) uit Heeze heeft de gemeente op dinsdag 18 en woensdag 19 januari jl. twee bomen geplant. Op dinsdag werd een Paulownia Tomentosa boom geplant voor mevrouw Casimir. De boom is genoemd naar de dochter van tsaar 1 Anna Paulownia Romanov (1795-1865) en is dus al eeuwenoud; symbolisch voor een honderjarige.
Een bloeiende Paulownia boom heeft wel iets koninklijks, de paarsblauwe trompetvormige aangenaam geurende bloemen verraden dat. De dag erna werd een Amelanchier Laevis Ballerina geplant voor mevrouw Van Bree. Zij bereikte vorig jaar in juli al de honderdjarige leeftijd, maar gelet op het jaargetijde kon deze boom toen niet geplant worden. De boom komt uit een `jonge' tak, deze soort is in 1980 gekweekt in een proefstation voor boomkwekerijen in Boskoop. In het voorjaar heeft deze boom een weelderige crèmewitte bloei in losse trossen en in het najaar een vurige herfstverkleuring van het blad. Beide bomen staan naast elkaar, in het plantsoen naast de tennisbaan in Heeze.

Burgemeester Verhoeven was beide dagen op locatie om de eeuwelingen te begeleiden en een woordje tot hen te richten, in het bijzijn van enkele familieleden en belangstellenden. Hierna werd de schop ter hand genomen om symbolisch de boom te `gronden' (foto's).
Sinds enkele jaren is het gebruikelijk om een boom in het openbaar groen te planten voor honderdjarigen in onze gemeente.