Centrale Raad van Beroep


Verwijtbaar gedrag bij verplichting tot re-integratie

In het kader van haar re-integratie is appellante aangemeld voor een taaltraining Nederlands bij Top Taal. Appellante is de eerste zes trainingen niet verschenen. Het College heeft daarin aanleiding gezien om bij besluit van 12 juni 2007 de bijstand van appellanten met ingang van 1 juni 2007 te verlagen met 20% gedurende een maand.

Appellanten hebben aangevoerd dat zij niet op de trainingen is verschenen, omdat haar geloof, haar geloofsovertuiging en de cultureel bepaalde normen zich verzetten tegen het volgen van een cursus waarbij mannen aanwezig zijn.

De Raad stelt vast dat de door appellanten aangevoerde bezwaren strikt persoonlijk zijn. Daaraan kan betekenis worden gehecht onder andere indien zij zwaarwegend zijn. De Raad is van oordeel dat appellanten onvoldoende aannemelijk hebben gemaakt dat de door hen aangevoerde bezwaren daadwerkelijk zwaarwegend zijn. Appellanten hebben de redenen en het gewicht van de door hen genoemde bezwaren ook ter zitting niet onderbouwd. Ook hun stelling dat appellante in redelijkheid geen cursus kan volgen waarbij een man aanwezig is, omdat ze zich dan niet goed kan concentreren, is niet met bewijsstukken aannemelijk gemaakt. Daarbij kent de Raad betekenis toe aan het feit dat appellante, gelet op het door haar op 21 mei 2007 ondertekende Voorzieningplan, akkoord is gegaan met het volgen van een taaltraining bij Top Taal waarbij een man aanwezig is. De omstandigheid dat het Voorzieningplan pas achteraf door appellante is ondertekend doet aan de beoordeling van de vraag of haar bezwaren zwaarwegend zijn, niet af. Uit de gedingstukken blijkt verder dat het College de mogelijkheden voor appellante om enkel met vrouwen Nederlandse les te krijgen heeft onderzocht en dat reeds op het intakegesprek van 16 april 2007 aan appellante is meegedeeld dat dit om financiële redenen niet mogelijk is.

LJ Nummer

BP1432

Zie het origineel
Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 24 januari 2011 Naar boven