Nederlandse Vereniging van Journalisten

De NVJ wapent zich met hypermoderne kogelvrije vesten

maandag 24 januari 2011 | De NVJ heeft twee hypermoderne nieuwe kogelvrije vesten aangeschaft, te weten een EnGarde Panther en een EnGarde Dual Use. Hierbij horen twee helmen en een beschermende bril voor overdag en 's nachts. Leden die naar een oorlogsgebied afreizen, kunnen bij de NVJ het vest met helm huren.

Het EnGarde Panther is een tactisch kogelwerend vest voor over de kleding. Het vest is uitgerust met nek/schouder protectie en een tweetal NIJ Level IV ICW platen. Deze platen zorgen dat de drager van het vest ook beschermd wordt tegen pantserdoorborende kogels. Zonder platen weegt het vest 4,5 Kg en met NIJ Level IV ICW platen weegt het vest slechts 10,1 Kg.

Het EnGarde Dual Use is een kogelwerend vest voor onder de kleding. Deze lichtgewicht Dyneema® platen geven de drager van het vest een ongekende bescherming tegen slagen, messteken en kogels afgevuurd door handvuurwapens en geweren. Zonder platen weegt het vest 1,95 Kg en met NIJ Level III platen weegt het vest slechts 4,5 Kg. Het vest is tevens verkrijgbaar met NIJ Level IV platen.

Het MICH model helm is in eerste instantie ontwikkeld voor de Amerikaanse Special Forces maar is zo populair dat dit Kevlar model dé vervanger gaat worden van de PASGT. De EnGarde MICH helm lijkt erg veel op het PASGT model maar heeft iets hogere randen waardoor er gemakkelijker van electronische apparatuur gebruik gemaakt kan worden en het zicht beter is. Daarnaast is de helm iets lichter.

NVJ-leden kunnen kosteloos deze hulpmiddelen lenen. Niet NVJ-leden betalen EUR 125,00 tot 2 weken, en EUR 250,00 langer dan
2 weken.
De borg bedraagt EUR 100,00.
Vesten dienen van te voren gereserveerd te worden bij de ledenadministratie van de NVJ.