GroenLinks


GroenLinks wil duidelijkheid van minister Opstelten over meetresultaten Moerdijkbrand

Maandag 24 januari 2011, 17:18u - Liesbeth van Tongeren

Ruim 2 weken na de grote brand in Moerdijk bij bedrijf ChemiePack is voor boeren en bewoners binnen de zone van 10 km nog steeds niet duidelijk wat de resultaten van metingen zijn. Uit de resultaten moet blijken of er stoffen in de grond zitten die een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid. GroenLinks vindt dit onacceptabel en verwacht van coördinerend minister Opstelten daar snel duidelijkheid over.

GroenLinks heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Minister Opstelen. GroenLinks wil weten wanneer er duidelijkheid komt voor deze boeren, hoe (biologische) boeren te weten komen of en wanneer ze hun werk kunnen hervatten, wanneer de uitslagen van de metingen in de 10 km zone vrijgegeven worden en wanneer er een noodfonds ingesteld wordt.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Het kan toch niet zo zijn de boeren hun informatie maar van de tv moeten halen. Bij een crisis als deze moet de overheid bewoners en boeren snel en duidelijk informeren over wat te doen met vee en gewassen.

Van Tongeren was afgelopen vrijdag in het gebied op bezoek en sprak met boeren en bewoners. De boeren bij Strijensas hebben geen enkele informatie ontvangen. Een biologische akkerbouwer (in de buurt van Strijensas) heeft daarom het heft in eigen hand genomen en op eigen kostengrond monsters laten analyseren.

De resultaten daarvan werden vrijdag bekend. Er is op 5 cm en op 20 cm diep gemeten. Op 20 cm diepte zijn er geen afwijkingen van wat de normale seizoensgebonden waarden zijn. Op 5 centimeter diep zijn afwijkingen tot 30% aan getroffen van stoffen zoals arseen, cadmium en PAKs.

Boeren in de directe omgeving nemen aan dat dit voor hun land niet anders zal zijn. Ze zijn verbaasd dat deze boer de resultaten binnen drie dagen heeft gekregen maar dat de overheid nu na ruim 2 weken de boeren nog steeds geen informatie geeft. Buiten de zone van 10 km van de brand is overigens onlangs gemeld dat er geen verontrustende waarden zijn aangetroffen. Vee mag weer naar buiten en gewassen kunnen worden geoogst en verhandeld.

GroenLinks pleitte eerder, samen met andere oppositie partijen in de Tweede Kamer, voor een noodfonds voor getroffen boeren. Boeren vertelden afgelopen vrijdag aan Liesbeth van Tongeren dat ze allerlei noodmaatregelen nu uit eigen zak betalen. Dat zullen ze niet veel langer volhouden. De boeren hebben nu geen inkomsten omdat ze hun producten niet mogen verhandelen.

"Deze boeren hier zijn de dupe van de brand, ze krijgen geen hulp en geen enkel antwoord op hun vragen," aldus Van Tongeren."Hier moet snel een einde aan komen".


---

Schriftelijke vragen van het lid Van Tongeren aan de minister van Veiligheid en Justitie


1. Is het u bekend dat ruim twee weken na de brand in Moerdijk voor boeren en bewoners binnen een zone van 10 Km van de grote chemiebrand nog steeds niet duidelijk wat de resultaten van metingen zijn?

2. Wanneer worden de uitslagen van de metingen in de 10 KM zone vrijgegeven

3. Waarom duurt dit zo lang,

4. Hoe komen (biologische) boeren te weten wanneer ze hun bedrijf kunnen hervatten,

5. Wanneer komen er regels met betrekking tot vee, gewassen, beregenen en ploegen.

6. Is het, zoals eerder door de Kamer bepleit, noodfonds al ingesteld, zo nee waarom niet en wanneer gaat u dit wel doen?