Vilans


PERSBERICHT: Vilans en Tragel Zorg verbeteren methodiek voor meten van vrijheidsbeperkende maatregelen

Utrecht, 24 januari 2011 - Naar aanleiding van de intentieverklaring die getekend is in 2008 door de Inspectie van Gezondheidszorg en de gehandicaptensector, zijn veel initiatieven om vrijheidsbeperkende maatregelen tegen te gaan gestart. Eén van die initiatieven is het Zorg voor Beter verbetertraject Maatregelen op Maat. Tragel Zorg heeft hier recent aan deelgenomen. Een onderdeel van het traject is het uitvoeren van een Geeltjesmeting. De Geeltjesmeting is een bijzonder toegankelijke methode voor het meten van het aantal toepassingen van vrijheidsbeperking, met een groot effect op de bewustwording van medewerkers.

De deelname van Tragel Zorg heeft geresulteerd in uitbreiding van de methodiek. Het toegevoegde onderdeel hierbij is dat niet alleen de negatieve effecten worden gemeten, maar ook de positieve onderdelen worden benoemd. Dit maakt de meting completer en daardoor breder toepasbaar.

Geeltjes-meting met een groene rand

Gedurende een week registreren de medewerkers van een afdeling alle vrijheidsbeperkende maatregelen door gele post-it briefjes (vandaar de naam Geeltjesmeting) op een speciale poster te plakken. Ze meten zowel de afgesproken als de niet afgesproken maatregelen bij alle cliënten. Afgesproken maatregel wil zeggen: een maatregel die is opgenomen in het zorgplan met instemming van de cliënt. Deze bestaande methodiek is door medewerkers van Tragel uitgebreid, met het benoemen van situaties waarbij alternatieven worden bedacht voor de vrijheidsbeperkende maatregelen. En situaties waarbij de cliënt zelf keuzes kan maken. Er worden dan groene stickers op de speciale poster geplakt. Het uitvoeren van herhaalde Geeltjesmetingen maakt medewerkers bewust van welke vrijheidsbeperkende maatregelen zij toepassen en hoe vaak. Ook wordt bekeken of deze maatregelen doeltreffend zijn. Met het plakken van de groene stickers worden medewerkers zich bewust van het positieve effect (de werking) van het loslaten van de vrijheidsbeperkingen voor cliënten.
De methodiek past in het beleid van de Inspectie van de Gezondheidszorg. De inspectie heeft in december 2010 hierover het rapport "Cultuuromslag terugdringen vrijheidsbeperking bij kwetsbare groepen in langdurige zorg volop gaande" in december 2010 gepresenteerd.

Tragel en Vrijheidsbeperkende maatregelen

Tragel werkt aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Een leven waarin de cliënt zelf de regie heeft en dat door de zorgverleners van Tragel ondersteund wordt met goede zorg en betrokkenheid. De cliënten staan midden in de samenleving waar dat kan en vinden bij Tragel een veilige omgeving als dat nodig is. Elke vorm van toepassen van vrijheidsbeperking betekent een begrenzing aan de regie van de cliënt over zijn eigen leven. Toch kan de zorgvraag van de cliënt van dien aard zijn dat de begeleider hem met dwang moet ondersteunen. In de praktijk kunnen cliënten bewust of onbewust een gevaar vormen voor zichzelf of voor hun omgeving, of op andere manieren hun eigen belangen schaden. Het is dan aan de begeleider om bescherming te bieden. De begeleider wordt gedwongen in te grijpen in de vrijheid van de cliënt om bescherming te realiseren. Op zo`n moment dat de vrijheid van een cliënt wordt beperkt is grote zorgvuldigheid in handelen aangewezen. Die zorgvuldigheid is meer dan het kennen van de algemene visie, maar vraagt om het steeds weer bewust zijn van de vraag of vrijheidsbeperking aan de orde is, wat het doel is dat wordt nagestreefd en of het doel ook op een andere manier bereikt kan worden.

Vanuit haar visie is Tragel Zorg, als een van de pilotorganisaties, de samenwerking met Vilans aangegaan. Samen met Vilans en andere pilotorganisaties hebben we onderzocht hoe we de vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen beperken en welke methodieken we het beste toe kunnen passen. De medewerkers van Tragel zijn enthousiast over de uitbreiding met de groentjes meting, omdat zo de nadruk gelegd wordt op de keuzemogelijkheden en de alternatieven. Hierdoor zien de medewerkers dat het werkt en dat het een positieve uitwerking heeft op de cliënten en henzelf.

De voorzitter van Raad van Bestuur van Tragel Jan Stelwagen geeft aan dat het prettig is om een partner te hebben om samen te komen tot een methodiek waarbij je de bewustwording van de begeleiders kunt vergroten en het leven van de cliënt kunt verbeteren.

Tragel Zorg

Tragel Zorg biedt zorg- en dienstverlening in Zeeuw-Vlaanderen aan mensen met een verstandelijke beperking met als doel een goed leven. Goed leven kan alleen als er een netwerk van mensen om de cliënt heen staat. "Tragel" is een Zeeuws begrip dat "verbindingsweg" betekent. Het verwijst naar de verbindingen, het netwerk, waarmee de cliënt zijn leven kan leiden zoals hij dat wil. Tragel draagt hieraan bij met zorg, begeleiding en ondersteuning.

Contactpersoon

foto Marjolein van Vliet

Marjolein van Vliet

Senior programmamedewerker kwaliteit en innovatie gehandicaptenzorg

(030) 789 24 89 / bgg 23 11 m.vanvliet@vilans.nl