Gemeente Tiel


GGD presenteert resultaten onderzoek gezondheid kinderen in Tiel

GGD Rivierenland concludeert dat niet alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in Tiel dezelfde gezondheidskansen hebben. Dit blijkt uit onderzoek dat de GGD heeft gedaan onder ouders met een kind in deze leeftijdscategorie. De GGD adviseert de gemeente Tiel onder andere verder te gaan met de verschillende preventieprojecten rond roken, alcohol en overgewicht, om op deze manier op termijn de gezondheidskansen te vergroten.

Een op de tien Tielse kinderen heeft een matig tot slechte gezondheid. Dit gaat vaak samen met een slechte geestelijke gezondheid. Van alle schoolgaande kinderen heeft een kwart in meer of mindere mate psychosociale problemen. Gedragsproblemen komen het vaakst voor, namelijk bij 15% van de kinderen. Ook problemen met eten en slapen worden door veel ouders genoemd, evenals problemen met leren en lezen. De gezondheid van kinderen wordt bepaald door erfelijke basis, door de omgeving en de leefstijl van ouder en kind. Zorgelijk is dat 16% van de moeders tijdens de zwangerschap gerookt heeft en dat 7% van de moeders af en toe alcohol dronk. De aanbeveling om een half jaar lang volledige borstvoeding te geven is door 27% van de moeders gehaald.

Opvallend is dat minstens 13% van de kinderen al overgewicht heeft, maar dat dit door slechts de helft van de ouders wordt onderkend. Kinderen in Tiel spelen minder buiten en zitten vaker voor tv dan kinderen in de rest van de regio. Ook ontbijten ze minder vaak. Positief is dat kinderen in Tiel even vaak lid zijn van een sportclub (72%) dan kinderen in de regio. Ouders zeggen dat hun kinderen belemmerd worden in het buitenspelen door de aanwezigheid van vervelende andere kinderen en/of hangjongeren. Wat verder opvalt is dat, vaker dan in de regio, bijna een kwart van de ouders zegt sportvoorzieningen te missen in hun buurt. Ook mist één op de vijf ouders een bibliotheek in hun buurt. Praktische hulp en emotionele steun van familie of buren helpt ouders om hun kind op een positieve manier op te voeden. Echter 30% zegt nooit praktische hulp te krijgen en ruim 10% krijgt geen emotionele steun.

Eindconclusie

Eindconclusie van het onderzoek is dat niet alle kinderen in Tiel dezelfde kansen op een goede gezondheid hebben. Zo groeit een op de vier kinderen in Tiel op in een gezin dat moeite heeft met rondkomen en daardoor niet op vakantie kan, geen lid is van een (sport)club en waar spanningen in het gezin zijn. Kinderen van laagopgeleide ouders lopen meer risico bij het gezond opgroeien.

Aanbevelingen GGD

De GGD adviseert de gemeente verder te gaan op de ingeslagen weg, met de diverse preventieprojecten rondom roken, alcohol en overgewicht. Op het gebied van armoedebestrijding en het terugdringen van de sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijft extra aandacht nodig. Regionaal is afgesproken om het verkleinen van Sociaal Economische Gezondheidsverschillen tot speerpunt te maken.

Wat doet de gemeente Tiel al?

In de uitvoering van het gezondheidsbeleid investeert de gemeente Tiel al langere tijd onder andere in preventie van overmatig alcoholgebruik,overgewicht en sociaal economische gezondheidsverschillen (SEGV). In het kader van het terugdringen van deze gezondheidsverschillen ontwikkelt, ondersteunt en participeert de gemeente in allerlei plannen en projecten rond overgewicht, roken en alcoholgebruik voor de jeugd. Zo maken brugklassers met elkaar een niet rokenafspraak en ontvangen van de wethouder een beloning als ze zich hier aan houden. In maart 2011 start er een borstvoedingscafé waar jonge moeders terecht kunnen voor informatie over en hulp bij het geven van borstvoeding. Om kinderen meer te laten bewegen is onder andere het sportbuurtwerk actief. Het Jeugdsportfonds kan binnenkort een oplossing bieden voor kinderen die willen sporten maar dat niet kunnen omdat hun ouders te weinig geld hebben. Ook is de gemeente Tiel actief op het gebied van arbeidsmarktbeleid en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten met als doel het gemiddelde opleidingsniveau te laten stijgen.
De meeste activiteiten laten niet meteen een positief resultaat zien. Dit is vaak pas na jaren merkbaar in de gezondheidscijfers.

Achtergrond over het onderzoek

Het onderzoek is najaar 2009 (ook regionaal) uitgevoerd onder ouders met een kind in de leeftijd van 0-12 jaar. De ouders konden een vragenlijst op papier of via internet invullen. Bijna 60% van de ouders in de gemeente Tiel vulde een lijst in: van hen vulde ruim driekwart op internet en een kwart vulde de papierenlijst in. Na afloop kregen ouders via de computer tips en adviezen over de gezondheid van hun kind. Ook waren er verwijzingen naar interessante websites opgenomen.

Meer informatie

U kunt volledige onderzoeksrapport downloaden. Meer informatie vindt u op www.ggdrivierenland.nl. Ouders met opvoedvragen, kunnen terecht bij het CJG, www.cjgrivierenland.nl.

Op www.beurspleinrivierenland.nl kunt u bij 'Bereken uw recht' zelf op eenvoudige wijze nagaan of u recht heeft op een gemeentelijke vergoeding. Een voorbeeld van zo'n vergoeding is bijzondere bijstand of een tegemoetkoming in de kosten van lidmaatschap en gebruik van de bibliotheek, abonnement van een krant, zakgeld voor kinderen en de kosten van recreatie.