Gemeente Echt-Susteren


Burgemeesters geven startsein voor Burgernet in Echt

Burgemeester Akkermans gaf vrijdag 21 januari samen met Burgemeester Gilissen uit Venray het officiële startsein van Burgernet Echt-Susteren. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie, burgers en ondernemers om samen te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in de eigen buurt. Echt-Susteren is hiermee de 50ste gemeente in Nederland die start met Burgernet.

Â

Burgernet geeft snel informatie over veiligheid en incidenten in de eigen buurt. Met Burgernet kunnen burgers de politie en de gemeente helpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen. Gemeenten kunnen hun inwoners waarschuwen voor incidenten die van invloed zijn op de volksgezondheid of openbare orde zoals gevaarlijk zwemwater of een plotselinge wegafsluiting.

Â

Met Burgernet worden burgers door de politie(meldkamer) via telefoon, sms of email in hun woon- en werkomgeving direct betrokken bij het vinden van bijvoorbeeld verdachte personen of voertuigen. Na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, ontvangen de Burgernetdeelnemers een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS of email, met het verzoek uit te kijken naar een bepaalde persoon of een voertuig. Zo helpen zij direct bij de opsporing van daders, een voertuig of een vermist kind. Alle deelnemers ontvangen na afloop van de Burgernetactie een bericht over de resultaten van de actie.

Â

Burgers dragen dus zelf bij aan de veiligheid in hun directe omgeving. Burgernet is als experiment begonnen in Nieuwegein. De evaluatie hiervan was zo positief dat besloten is Burgernet landelijk in te voeren. De gemeente Echt-Susteren is samen met de gemeente Venray de eerste gemeente in Midden- en Noord Limburg, die deelneemt aan Burgernet.

Â

Onderschrift foto: Burgemeester Akkermans samen met burgemeester Gilissen uit Venray bij de landeijke burgernetauto in het bijzijn van landelijk programmamanager Burgernet, Programmamanager Burgernet en voorzitter landelijke stuurgroep Burgernet.