Belgische Federale Overheid



Bescherming persoonsgegevens centraal op Data Privacy Day 2011

Datum: 24 januari 2011

Om het belang van de bescherming van privacy en persoonsgegevens nog meer in de verf te zetten, wordt jaarlijks ook de 'European Privacy & Data Protection Day' gehouden op 28 januari. Dit jaar blaast het initiatief vijf kaarsjes uit.
Eenieders recht op bescherming van zijn persoonsgegevens is opgenomen in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. De Europese gegevensbeschermingsautoriteiten, waarvan de Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (de Privacycommissie) deel uitmaakt, zijn dus niet uit de lucht gevallen.

Bestaande privacyprojecten

De website www.ikbeslis.be richt zich tot jongeren, kinderen, ouders en scholen om hen te informeren en bewust te maken van de privacyuitdagingen van nieuwe technologieën. In navolging van deze website richtte de Privacycommissie zich al verschillende keren tot jongeren en scholen.

Sinds enkele jaren is Child Focus erkend als Belgisch centrum voor veilig internet. Het ontwikkelde dan ook preventiemateriaal voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten in het kader van veilig internet. Zo is er o.a. het lespakket 'Think before you post', het spel 'De juiste click', preventietips voor veilig gebruik van smartphones, voor veilig gebruik van sociale netwerksites ... U kunt dit materiaal terugvinden op de website www.clicksafe.be.

Activiteiten in verschillende Europese lidstaten

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de Privacy Day organiseren verschillende Europese lidstaten allerlei activiteiten (en in de rest van de wereld trouwens ook: er is immers ook een wereldwijde 'Data Privacy Day').

In België is er de 'Computers, Privacy & Data Protection Conference', een driedaags congres dat wordt georganiseerd door academici uit heel Europa, bedoeld als forum voor alle partijen die privacy en gegevensbescherming hoog in het vaandel dragen. In de marge van dit congres vinden ook een Pecha Kucha-avond (een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van twintig afbeeldingen presenteren in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden) en een rondetafelgesprek over bodyscanners plaats. Als afsluiter is er op 28 januari zelf een heuse 'Privacy Party' in Brussel. U kunt daar gaan dansen tussen kunstwerken die u bewustmaken van de impact van nieuwe technologieën op de samenleving in het algemeen en op uw privacy in het bijzonder.

Geef uw mening over de modernisering van Conventie 108

Ook op het niveau van de Europese instellingen gaat Privacy Day niet onopgemerkt voorbij. Op 28 januari slaan de Raad van Europa en de Europese Commissie de handen in elkaar om het grondrecht op gegevensbescherming nogmaals onder de aandacht te brengen tijdens een zogenaamde 'Joint High-Level Meeting'.
Dit zal ook het begin zijn van een publieke consultatieronde over de herziening van Conventie 108 van de Raad van Europa. Deze conventie is één van de essentiële teksten ter bescherming van de privacy van de burger wanneer zijn persoonsgegevens worden verwerkt met nieuwe informatie- en communicatiesystemen. Conventie 108 viert in 2011 haar dertigste verjaardag en is dus aan modernisering toe wil ze geen dode letter worden.