Nieuw-Vlaamse Alliantie




Meer kustduinen aangekocht in 2010

klok 24 januari 2011

De aankoop van kustduinen door de Vlaamse overheid is in 2010 opnieuw gestegen. Vorig jaar nog ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Schauvliege (CD&V) toen bleek dat in 2009 amper acht hectare kustduinen waren aangekocht.

Wilfried Vandaele bepleitte vorig jaar bij Vlaams minister van Begroting Muyters het vrijmaken van de nodige financiële middelen voor de aankoop van kustduinen. De inspanningen van Vandaele wierpen resultaten af: vorig jaar werden ongeveer 50 hectare kustduinen aangekocht.

De 49 ha 71 a 25 ca verworven kustduinen situeren zich in de Duinen en Bossen van De Panne, Ter Yde in Oostduinkerke, de Simliduinen in Nieuwpoort en de Sint-Laureinsduinen en de Schuddebeurze in Westende.

Daarnaast werden in 2010 drie nieuwe voorstellen tot aankoop ingediend voor een totale oppervlakte van 44 ha. Het gaat om de Noordduinen, de Zeepanne en de Astridpanne, alle drie in Koksijde. Voor één van die voorstellen, de aankoop van de Zeepanne, werd na bemiddeling van Vandaele op 23 december 2010 het akkoord van de minister van begroting Philippe Muyters verkregen.

Omdat enkele dossiers nog niet zijn afgerond, blijft Wilfried Vandaele de verwerving van kustduinen van nabij opvolgen. Het betreft de Simliduinen in Nieuwpoort en het Jacobinessenhof, met de omliggende duinweiden, in Bredene. Het Vlaams parlementslid van de N-VA hoopt dat de onderhandelingen tussen de Vlaamse overheid en de eigenaars van deze domeinen binnenkort resulteren in een oplossing. Auteur(s): Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be