Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen geeft aftrap van de nieuwe campagne voor bloeddonoren bij KBVB

Op maandag 17 januari gaf Rode Kruis-Vlaanderen het startschot voor zijn nieuwe donorwervingcampagnes in 2011. Deze aftrap vond plaats tijdens een persconferentie in de gebouwen van de Belgische Voetbalbond in Brussel en in het bijzijn van enkele bekende Belgen. Net als vorig jaar heeft de campagne het doel om nieuwe bloedgevers aan te trekken. Zo kan het Rode Kruis de cruciale bloedreserves op peil houden.

Doel: 4.000 nieuwe donoren
De nieuwe donorwervingscampagne van de Dienst voor het Bloed richt zich in 2011 in het bijzonder tot de sportwereld, bedrijven, handelaars en scholen. De campagne âSportâ loopt van januari tot en met maart 2011. Voor deze campagne krijgt het Rode Kruis steun van verschillende bekende sportfiguren, sportfederaties en voetbalclubs uit de eerste klasse. Het doel is door het sensibiliseren van sportclubs 4.000 nieuwe donoren te registreren. Zo wordt het donorenbestand continu verjongd en verbreed.

Sensibilisering bij sporters én supporters
Na de persconferentie gaven bekende Belgische sporters en gezagsdragers het goede voorbeeld door ter plaatse bloed te doneren. Philippe Muyters, Vlaams Minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport, voetballegende Jean-Marie Pfaff en François De Keersmaecker, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond betuigden tijdens de persconferentie hun steun aan de campagne. Ze riepen ook sportclubs en supporters op om bloed te doneren.

Solidair zijn met elkaar
Jean-Marie Pfaff benadrukte tijdens de persconferentie de ernst van bloed geven. âNiemand moet overtuigd worden van de noodzaak van bloed geven. Bloed geven doet leven - en daarom roep ik iedereen: Vlamingen, Walen en Brusselaars op om solidair te zijn met elkaar en zeker bloed te komen doneren. Laat ons proberen om nog meer donoren te recruteren dan vorig jaar!â

Voortrekkersrol
Ook François De Keersmaecker, die net als Minister Muyters en Lindsey Pfaff ter plaatse bloed gaf, staat volledig achter de nieuwe campagne: âHet Rode Kruis levert fantastisch werk. De manier waarop bloed wordt ingezameld en de verwerking ervan is uniek. Sporters hebben een sociale functie in de maatschappij en de voetbalbond moet daarin een voortrekkersrol spelen. Het zou fantastisch zijn indien we door deze actie een groot aantal nieuwe donoren kunnen warm maken voor de werking van het Rode Kruis en bloed geven.â

Succesvolle samenwerkingen
â2011 wordt een jaar waarop Rode Kruis-Vlaanderen voornamelijk zal werken op de retentie van die nieuwe donoren, maar het prospectieproces blijft ontzettend belangrijk,â zegt Karin Genoe, operationeel directeur van Dienst voor het Bloed van Rode Kruis-Vlaanderen. âWij mochten in 2010 het ongelooflijk totaal van 67.000 nieuwe donoren noteren. En dat succes is vooral te danken aan de goede samenwerking die wij konden opbouwen met verschillende organisaties, scholen, bedrijven, kabinetten, de media en de vele Rode Kruis-afdelingen.â

Omwille van het succes vorig jaar werkt Rode Kruis-Vlaanderen ook dit jaar samen met verschillende sportfederaties en individuele Belgische topsporters en sportlegendes:

⢠Koninklijke Belgische Voetbalbond,
⢠Koninklijke Vlaamse voetbalbond,
⢠Vlaamse Liga voor Paardensport,
⢠Vlaamse Liga Gehandicaptensport,
⢠Vlaamse Vereniging voor Golf,
⢠Vlaamse Volleybalbond,
⢠Vlaamse Sportfederatie,
⢠Vlaamse Zwemsport Federatie,
⢠Vlaamse Atletiek Federatie,
⢠Tennisfederatie,
⢠Vlaamse Wielerbond,
⢠Sporting Lokeren,
⢠STVV,
⢠Lierse,
⢠Westerlo,
⢠KV Kortrijk,
⢠Club Brugge
⢠Ronny Verhaegen (Europees Kampioen Rolstoelrugby), ⢠Jan Ceulemans (trainer KVC Westerlo),
⢠Claudio Gewehr (Bondscoach Volleybal),
⢠Jean-Marie Pfaff (Belgische voetballegende), ⢠Ludo Philippaerts (Kampioen jumpingsport),
⢠Brigitte Becue (Belgische zwemlegende),
⢠Thomas Detry (Europees Golfkampioen -18j)
⢠Thomas Pieters (Europees Golfkampioen -18j).

Nieuwe campagne vanaf 12 maart 2011
Op 12 maart wordt het nieuwe campagnethema voorgesteld. Ter gelegenheid hiervan zijn ook alle Bloedtransfusiecentra in Vlaanderen open, en zullen ondermeer Jean-Marie Pfaff en Jan Ceulemans bloed doneren. Meer informatie over de campagne en over bloed geven is terug te vinden op www.bloedgevendoetleven.be.

Mechelen, 17 januari 2011

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20